Pentru elevii de la Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare • Experiențe profesionale și interculturale prin programul Erasmus+

0
829

În perioada 11 februarie – 1 martie 2019, s-au derulat primele mobilități din cadrul proiectului european „Erasmus+, șansa tinerilor pentru aprofundarea/extinderea rezultatelor învățării în vederea integrării pe piața muncii”, al cărui beneficiar este Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare.

Participanții la mobilități au fost 16 elevi, din clasa a X-a, dintre care 4 elevi înscriși la calificarea Tehnician în automatizări: Bumba Liviu Daniel, Fechete Ștefan, Mociran Mihai Augustin și Olar Alexandru Andrei, și 12 elevi înscriși la calificarea Tehnician operator tehnică de calcul: Barta William, Bota Roland Nicolas, Ciocian Alexandru Nicolae, Cirț Răzvan Andrei, Danci Andrei Vasile, Dancoș Robert Nicolae, Gârboan Alexandru Cris­tian, Kiss Dan Vasile, Meheș Ionuț Laurențiu, Molnar Sebastian Sorin, Neuschli Annabella și Țânțaș Vlad Daniel Mihai.
Ei au efectuat, timp de 3 săptămâni, un stagiu internațional de practică în Portugalia, care corespunde modulului „Aplicații practice în domeniul Electronică automatizări”, comun tuturor calificărilor la care sunt înscriși elevii claselor a X-a. Activitățile practice s-au desfășurat la Centro de Formação Profissional da Industria Eletronica, Energia, Telecomunicações, e Tecnologias de Informação” (CINEL), din Lisabona, instituție de învățământ acreditată de autoritățile de stat portugheze, care asigură formare pentru o paletă largă de domenii profesionale: electronică, robotică, automatizare și control, telecomunicații, sisteme informatice, multimedia.
În timpul stagiului, participanții au demonstrat deschidere și curiozitate față de noile tehnologii specifice domeniului electronic folosite în mod curent la CINEL, iar metodele activ-participative aplicate de tutorii de stagiu i-au ajutat să pună cu ușurință în practică ideile și cunoștințele teoretice legate de componentele și circuitele electronice analogice și digitale. În ultima zi a stagiului a avut loc evaluarea finală, realizată prin probă practică, la care toți participanții au obținut note foarte bune. Rezultatele învățării dobândite în cele 90 de ore de formare parcurse, specificate prin cunoștințe, abilități și atitudini, au fost validate prin certificate de mobilitate Europass, înmânate în cadru festiv de dr. ing. Raúl de Figueiredo Cordeiro de Magalhães Correia, director adjunct CINEL.
Pe lângă beneficiile obținute în plan profesional, participanții și-au dezvoltat considerabil competențele de limbă engleză și și-au format competențe de limbă portugheză, atât prin orele de pregătire planificate în cadrul proiectului, cât și prin contactul cu oamenii obiș­nuiți din viața de zi cu zi, petrecută trei săptămâni în Portugalia. Foarte apreciat de participanți a fost programul cultural pregătit de Casa da Educação, organizație intermediară în cadrul proiectului, care a inclus vizite în Lisabona, la diferite obiective reprezentative pentru istoria capitalei Portugaliei, unele dintre ele aflate în patrimoniul UNESCO, și excursii la Sanctuarul Fátima, la Belém, Sintra, Cascais, Cabo da Roca, Boca do Inferno, Batalha, Óbidos, Cacilhas ș.a. Au fost experiențe profesionale și interculturale de neuitat atât pentru elevii participanți la stagiul de formare, cât și pentru profesorii lor însoțitori, Markovits Mihaela – responsabilul proiectului și Big Vasile Radu. Prin parteneriatele internaționale încheiate cu instituții de prestigiu în domeniul educației și formării profesionale din Portugalia, Colegiul Tehnic „George Barițiu” și-a consolidat statutul de școală europeană, care promovează mobilitatea și cooperarea transfrontalieră pentru a asigura un demers didactic calitativ, care să corespundă nevoilor de formare de pe piața europeană a muncii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.