Postul Mare

0
62

Postul Mare precede Învierea Mântuitorului nostru Iisus Hristos și este cel mai lung și mai aspru dintre toate cele patru posturi importante. Postul Mare durează patruzeci de zile (11 martie 2019 – 20 aprilie 2019), la care se adaugă săptămâna Patimilor (21 aprilie – 28 aprilie 2019, Ziua Învierii).

Postul Mare aduce aminte de postul celor 40 de zile ținute de Mântuitorul înainte de începerea activității Sale mesianice (Luca IV, 1-2). În primele secole se obișnuia să se postească doar în Vinerea Patimilor sau doar două zile înainte de Paști sau o săptămână.
La sfârșitul celui de-al treilea secol, Postul Mare a fost împărțit în două: Postul prepascal, cunoscut sub numele de Postul Paresimilor, care ținea până în Duminica Floriilor și Postul Paștilor (Postul pascal) care ținea o săptămână, începând cu Duminica Floriilor și încheindu-se cu Duminica Învierii Domnului.
În urma Sinodului I Ecumenic de la Niceea, din anul 325, Biserica de Răsărit a stabilit ca durata postului să fie de șapte săptămâni, durată care a rămas valabilă până în zilele noastre.
În Postul Mare creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită, prin renunțarea la alimentele de proveniență animalică. Mai mult, aceștia trebuie să se înalțe sufletește prin rugăciune alături de fapte bune.
În calendarul bizantin Postul Mare începe în lunea de după Duminica izgonirii lui Adam din Rai.
Așa cum bine se știe, postul reprezintă reținerea totală de la anumite alimente și băuturi în scop religios și moral. Mai mult, creștinii trebuie să se rețină de la anumite gânduri necurate, pofte, patimi sau fapte rele. Acest lucru înseamnă că postul trupesc trebuie însoțit de postul sufletesc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.