Apariţii editoriale la Eurotip • Oameni ai Şişeştiului

0
90

În ultima vreme am o legătură mai apropiată cu Editura Eurotip din Baia Mare (director Pamfil Godja), unde se tipăresc, cu precădere, cărţi care abordează istoria şi prezentul Maramureşului. De care sunt profund legat. M-am interesat de apa­riţiile din ultima vreme. Acum doresc a semnala volumul „Oameni ai Şişeştiului” (Eurotip 2018), de Muntean Gheorghe. Garanţia valorii acestei cărţi se regăseşte în cuvântul de întâmpinare al scriitorului Alexa Gavril Bâle, om al locului, care consideră lucrarea „o istorie locală de importanţă naţională”.
Cartea domnului Muntean este închinată celor care au pus temelia Marii Uniri. Este un gest de reverenţă, o datorie de urmaş de a scoate la lumină personalităţi locale care au avut luciditatea de a vedea cum merge istoria. Lucrarea este un argument că Marea Unire a pornit din vatra românismului. Unde s-au afirmat lideri locali curajoşi, lucizi, despre care se ştiu foarte puţine lucruri. Marii unionişti s-au bazat pe ei, deoarece numai astfel se putea să se simtă voinţa celor mulţi. Aşa a fost rânduită noua lume.
Prefaţatorul constată că volumul aduce în lumina Centenarului personalităţi locale, din toate straturile sociale, ţărani, clerici, intelectuali, care îşi duceau somnul în arhive. Cum este familia Demienilor, cu mari rosturi în zonă. Citind cartea, am remarcat acurateţea informaţiei. Autorul a apelat la arhive, a citit documente, pentru a recupera atmosfera acelui timp astral. Mă las pe mâna confratelui Alexa Gavril Bâle, care ne asigură că autorul ne prezintă adevărul documentat. Sincer spun, din această carte am învăţat cum un Mare Eveniment s-a sprijinit şi pe oamenii Şişeştiului. Şi aşa s-a ivit în istorie marele tribun Vasile Lucaciu şi fiul său, Epaminonda, cu un portret meritat în carte. O apariţie bine-venită, care recuperează bărbaţi vrednici şi fapte care au ridicat ţinutul, într-un timp de răscruce pentru această ţară.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.