Fermierii mici vor dispărea dacă nu intră în asociere

1
105

Politicile UE în domeniul agriculturii se schimbă începând cu exerciţiul financiar următor. Astfel, dacă până acum s-a pus accentul pe conformitate, de anul viitor se va plăti performanţa.
Cum la noi în ţară agricultura se bazează într-o anumită măsură pe fermierii mici, aceştia vor trebui să se asocieze, în primul rând. Asta pentru a face producţie, dar şi pentru a-şi putea valorifica mult mai uşor marfa obţinută. În caz contrar, ei vor fi „înghiţiţi” de cei mari, care vor lua şi subvenţie. Virgil Ţânţaş, director executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Maramureş, a explicat: „În cei 14 ani de exerciţii financiare pe bugetele Uniunii Europene s-a urmărit conformitatea: să ai suprafaţa, să fie eligibilă şi să ai animalul pentru care ai cerut subvenţie în fermă. Din 2020 încolo, totul va fi legat şi de performanţă. Deci va trebui să faci şi puţină producţie, nu numai să dai o coasă pe teren şi să iei subvenţia! Ca să îţi poţi şi vinde mai apoi ceea ce produci trebuie să intri în asociere şi prin aceasta să-ţi valorifici produsele. În ţările UE în câte o exploataţie sunt 6.000 de hectare, 1.200 hectare, iar noi avem 60 de hectare, alţii 15. În aceste condiţii toţi cei mici dispar. Inclusiv eu am 6 hectare de pământ, dar dispărem cu toţii în 10 – 15 ani. Pentru că vine fermierul mare, intrat în asociaţie şi spune: ai putere? Nu ai, dă-te la o parte! Îţi iau în arendă terenul şi produc eu. Deci vor exista doi sau trei fermieri pe localitate care vor face treabă. Puterea micilor fermieri stă în asociere, dar la noi e mai greu cu asta, că niciunul nu are încredere în celălalt! Ca să rezişti în piaţă însă, trebuie să intri în asociere”.

1 COMENTARIU

  1. Dle Virgil Tantas ,
    Aveti perfecta dreptate.In economia politica si in istorie parca se numea fenomenul :CONCENTRAREA CAPITALULUI.
    Fenomenul e vizibil , exact cum il preziceti , in zona cu teren fertil si suprafete mari a Timisului.
    Nu am pamint in exploatare , dar sunt sceptic ca cei care nu se adapteaza vor rezista.Aici suprafete de 6-12 ha/ proprietar , sunt date in arenda!Ce sa vorbim de suprafete mai mici si soluri grele ?

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.