Simularea Evaluării Naţionale • Elevii de clasa a VII-a, îndemnaţi să predea foile goale

0
284

Elevii de clasa a VII-a şi a VIII-a au susţinut ieri, 11 martie, proba scrisă la Limba şi literatura română din cadrul simulării Evaluării Naţionale. Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) i-a îndemnat, însă, pe elevii de clasa a VII-a să predea foile goale, în semn de protest faţă de o testare considerată nejustificată.
La simularea de la clasa a VII-a, elevii au avut de realizat un rezumat dintr-un basm popular, iar la subiectul al doilea – o compunere despre o activitate extraşcolară. În cazul elevilor de clasa a VIII-a, la subiectul I ei au avut mai multe cerinţe formulate pe baza unei poezii de Şt. O. Iosif. La cel de-al doilea subiect, ei au primit un text scris de Andrei Vişan pe baza căruia au trebuit să rezolve mai multe cerinţe. Un eseu despre o întâmplare la muzeu a fost o altă cerinţă adresată elevilor. „În judeţul Maramureş, s-au înscris 4.365 de elevi de clasa a VII-a, iar la simularea de ieri au absentat 6%. La clasa a VIII-a, s-au înscris 4.397 de elevi din care 4,5% au lipsit. Inspectorii şcolari au monitorizat simularea în toate cele 115 centre de examen din judeţ verificând respectarea tuturor reglementărilor în vigoare şi a procedurilor impuse în acest caz. La Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Maramureş, nu a fost raportat niciun fel de incident. Toate sălile de examen, sălile de bagaje, sălile de descărcare a subiectelor sunt supravegheate audio-video pe durata desfăşurării tuturor probelor scrise ale simulării”, a informat prof. dr. Adriana Meşter, purtător de cuvânt al ISJ Maramureş. Simularea Evaluării Naţionale continuă astăzi, 12 martie, cu proba scrisă la Matematică. Testarea începe la ora 9, moment în care, în fiecare sală, sunt distribuite subiectele. Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8,30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore. Simularea se va încheia mâine, 13 martie, cu proba scrisă la Limba şi literatura maternă. Pe durata derulării simulării Evaluării Naţionale, CNE le sugerează elevilor de clasa a VII-a să predea foile goale, în semn de protest. „Ideea a pornit de la faptul că nu vedem rostul simulării Evaluării Naţionale la clasa a VII-a, aceasta reprezentând doar un stres suplimentar care îi îndeamnă pe elevi înspre meditatori. Consiliul Judeţean al Elevilor (CJE) Maramureş i-a informat pe elevi de acest demers al CNE. Ei pot alege între a preda foaia goală sau a rezolva subiectele şi a scrie totodată, pe lucrări, nemulţumirile lor. În niciunul dintre cazuri, elevii nu riscă sancţiuni”, a declarat Diana Chiş, vicepreşedinte CJE Maramureş. „Dacă aleg să predea foile goale, aceşti elevi vor primi, la evaluare, punctul din oficiu”, a adăugat prof. dr. Adriana Meşter. CNE consideră că o evaluare în clasa a VII-a este nejustificată. „Încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competenţele noastre, nici mai puţin stresaţi la gândul că ne aşteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene şi evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, au motivat reprezentanţii CNE.
Rezultatele simulării Evaluării Naţionale vor fi comunicate în 22 martie. La solicitarea scrisă a elevului sau a părintelui/tutorelui, notele obţinute la simulările naţionale vor putea fi trecute în catalog.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.