În ianuarie, contrabanda cu ţigări a înregistrat creşteri importante

0
35

– record pentru regiunea Nord-Est • Regiunea Sud-Vest avansează rapid –

Piaţa neagră a ţigaretelor a crescut, în ianuarie 2019, la 17,3% din totalul consumului, cu 1,9% mai mult faţă de noiembrie 2018. Procentul din ianuarie depăşeşte media anului 2018, care a fost de 16,3%.
Potrivit poliţiei de frontieră, în anul trecut s-au confiscat 4,7 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, cu o valoare aproximativă de 41,5 milioane lei, peste 183,3 kg tutun, precum şi 1.223 kg tutun narghilea. De asemenea, au fost identificate şi destructurate 18 grupuri organizate în vederea săvârşirii infracţiunii de contrabandă cu ţigări, în care au fost implicate 160 de persoane.
Regiunea nord-est continuă să fie, şi în ianuarie 2019, cea mai afectată de piaţa neagră, menţinându-se la un nivel constant de 41,1%. Cea mai mare creştere a comerţului ilegal se înregistrează în sud-vest, cu 12,2% faţă de noiembrie 2018, până la 28,9%. Singura regiune a ţării în care contrabanda scade este nord-vest, cu 3%, până la 13,9%.
Din punctul de vedere al provenienţei, cheap whites (ţigarete no-name, produse legal sau ilegal şi destinate pieţei negre) continuă să fie principala sursă, cu aproape 60%.
Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Republica Moldova este în scădere cu 8,1%, până la 19,1%, iar a celor provenind din Ucraina este în creştere cu 4,1%, până la 12,9%. Serbia continuă să rămână relativ constantă.

Microbuz căutat în Polonia, depistat în Petea

În Punctul de Trecere a Frontierei Petea, s-a prezentat, pentru a intra în România, cetăţeanul ro­mân Andrei C., în vârstă de 32 de ani, din judeţul Satu Mare.
Acesta conducea un microbuz marca Mercedes Sprinter, pe care erau aplicate plăcuţe cu numere de înmatriculare franceze.
Cu ocazia controlului, s-a constatat că maşina este semnalată ca „bun căutat pentru folosirea ca probe în cadrul procedurilor penale”, cu menţiunea înşelăciune, alertă introdusă de autorităţile din Polonia, în data de 14 decembrie 2009.
Autovehiculul, în valoare de aproximativ 24.000 lei, a fost indisponibilizat până la finalizarea cercetărilor, în cauză fiind întocmită lucrare penală pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.