Vizita Papei

0
129

Papa Francisc va vizita România în perioada 31 mai – 2 iunie. Puţine şi esopice sunt informaţiile în legătură cu acest eveniment. Mulţi semeni vor să cunoască amănunte despre această călătorie istorică în ţara noastră. Sanctitatea Sa vine la invitaţia Preşedintelui României, a autorităţilor statului şi a Conferinţei Episcopilor Catolici din România. Aşa sună comunicatul oficial. Vizita va începe la Bucureşti, unde Suveranul Pontif va avea o întrevedere cu Preafericitul Patriarh Daniel. Apoi va merge la Iaşi, la romano-catolicii de limbă română. La Blaj vizita va avea o mare însemnătate pentru credincioşii greco-catolici. În Mica Romă, Suveranul Pontif va beatifica şapte episcopi greco-catolici morţi în închisorile comuniste.
O vizită de cinci ore va face Papa la Sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc, la romano-catolicii de limbă maghiară. În jurul vizitei de la Şumuleu s-au ţesut multe comentarii… Că ar veni premierul Ungariei să-l întâmpine pe Papă, că liturghia va fi tradusă numai în limba maghiară. Vizita Papei într-o zonă cu populaţie preponderent maghiară, bizarul concept de co-suveranitate a Ungariei asupra aşa-zisului Ţinut Secuiesc nasc şi ele fireşti întrebări. Ps Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, a protestat faţă de proiectata primire a Papei Francisc, la Şumuleu, pe teritoriul României, doar de premierul Ungariei, Viktor Orban. Ştirea a plutit peste Carpaţi mai bine de o lună.
Recent, Bertalan Havasi, purtătorul de cuvânt al biroului de presă al premierului maghiar, a precizat că ştirea este falsă. Sincer să fiu, nu cred că se poate întâmpla o asemenea năzdrăvănie diplomatică. Nu suntem un sat fără câini. Mulţi ne întrebăm, de ce la Şumuleu? Un sat devenit suburbie a oraşului Miercurea Ciuc, cu o populaţie de 1400 de locuitori, majoritatea maghiari. Evenimentul are trecut. În anul 1444, Papa Eugen a încuviinţat un pelerinaj de donaţie la Şumuleu pentru construcţia bisericii franciscane, care se află astăzi în mijlocul evenimentelor religioase din zonă. Mai târziu, pelerinajul s-a desfăşurat prin tradiţie de Rusaliile catolice, în jurul statuii de lemn a Sfintei Fecioare. În credinţa localnicilor este făcătoare de minuni.
Sfântul Părinte va fi însoţit de zece episcopi şi cardinali şi de jurnaliştii acreditaţi permanent la Vatican. Este de aşteptat ca mesajele sale să se adreseze nu doar catolicilor, ci şi ortodocşilor, o relaţie pe care Papa Francisc o doreşte consolidată. Sloganul vizitei este: ”Să mergem împreună.” Nu întâmplător s-a ales Sanctuarul de la Şumuleu. Pelerinajul catolicilor de Rusalii este considerat cel mai amplu din Europa Centrală şi de Est, existând o experienţă în dirijarea unei mase mari de oameni. 350 000 de pelerini pot participa concomitent. Şi cifra de un milion este exagerată. Este cunoscut ca un papă al simplităţii.
Presa va fi atentă la încălţările pontificale, după ce la înscăunare papa Francisc a refuzat pantofii roşii rituali preferând pantofii negri, obişnuiţi. Jovialul papă a cerut Vaticanului, încă din prima zi, să se renunţe la lux, ceea ce a făcut el însuşi preferând o garsonieră, un jilţ simplu şi o maşină necostisitoare. În 13 martie, s-au împlinit şase ani de pontificat. Cunoaşte şase limbi străine, teza de doctorat şi-a elaborat-o în limba germană. Iubeşte fotbalul, apreciază scriitori ca Holderlin, Borges, Dostoievski. Este membru al Academiei Române. Se ştie, din experienţa numeroaselor vizite papale în lume, că se stabilesc trei itinerarii, din care va fi ales unul cunoscut doar de cei care se ocupă de securitatea înaltului pontif.
Vizita la Şumuleu va începe pe 1 iunie, în jurul prânzului, şi va dura cinci ore. Avem încredere în rugăciune şi într-o linişte creştină. Prezenţa în România a Suveranului Pontif este un eveniment istoric.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.