Alt caz de pestă porcină confirmat la Slătioara!

0
53

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit în şedinţă extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice şi a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreţi, în zonele afectate şi neafectate, ca urmare a confirmării bolii la un porc mistreţ găsit decedat în fondul de vânătoare 19, Slătioara.
Directorul executiv al DSVSA Maramureş, Dănuţ Crişan, a precizat că un cetăţean a identificat un porc mistreţ, iar după recoltarea şi analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureş, rezultatul a fost pozitiv. De asemenea, Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală din Bucureşti a confirmat prezenţa virusului pestei porcine africane la mistreţul găsit decedat pe fondul de vânătoare. Preşedintele CLCB, prefectul Vasile Mol­dovan, a spus: „A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o suprafaţă de 8 km, care include localităţile Slătioara, Strâm­tura, Glod, Poienile Izei, Botiza, Văleni, Bârsana respectiv zona tam­pon, pe o suprafaţă de 5 km, ce include lo­ca­li­tă­ţile Budeşti, Petrova, Rozavlea, Şieu, Năneşti, Sârbi, Leordina, Hoteni, Breb, Sat Şugatag, Onceşti, Coştiui. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreţilor prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă şi dibuire”. Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulaţiei animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline etc) prin incinta pădurilor; intrarea şi ieşirea în şi din pădure a persoanelor fizice şi juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor, se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice şi comunicate la DSVSA Maramureş, iar reprezentanţii desemnaţi împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecţie. Exploataţiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureş sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricţionare a mişcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Mistreţii vânaţi vor fi depozitaţi integral în spaţii reci de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. Directorul executiv al DSVSA Maramureş, Dănuţ Crişan, a atras atenţia şi a solicitat informarea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale cu privire la interdicţia organizării la aglomerări de animale pe raza localităţilor. De asemenea, a solicitat cetăţenilor care identifică mistreţi morţi în pădure să anunţe autorităţile administraţiei publice locale şi autorităţile sanitar-veterinare, dar mai ales să nu intre în contact cu animalul decedat pentru a preveni şi evita apariţia de focare în gospodării, fapt care ar afecta din punct de vedere economic şi social unităţile administrativ-teritoriale.
Prefectul Vasile Moldovan a solicitat toleranţă zero din partea instituţiilor abilitate şi aplicarea fermă a legislaţiei în vigoare pentru persoanele care transportă şi comercializează ilegal în Maramureş porci domestici din zonele afectate de boala pestei porcine africane, din judeţele învecinate.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.