Ion Caramitru a testat “Limitele aşteptării” în Baia Mare

0
190

Anunţată cu mare fast, conferinţa actorului Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional din Bucureşti, a atras un public numeros la Centrul Universitar Nord. Fostul ministru al Culturii în perioada 1996-2000, în guvernul lui Victor Ciorbea, Ion Caramitru a avut parte de o primire călduroasă, în aplauzele participanţilor la conferinţă. Numai că începutul plin de emoţie al întâlnirii nu a continuat în aceeaşi notă. Ion Caramitru s-a limitat în a citi un discurs al său din anii ’90.
A început bine, dar s-a sfârşit prost. Organizatorii au avut grijă să pregătească momente care să dea culoare atmosferei din sală. Astfel, pe ecranul din Aula Magna au fost derulate în debutul conferinţei imagini din filme în care a jucat Ion Caramitru. “Am venit să ne bucurăm împreună. Aşa cum spune titlul conferinţei, lumea a avut o limită în această aşteptare. Toată lumea voia să vă vadă”, a rostit în deschidere, decanul Facultăţii de Litere, conf. univ. dr. Mircea Farcaş. Apoi au fost rostite câteva date din bibliografia actorului care a împlinit în urmă cu doar câteva zile, în 9 martie, 77 de ani.
“Deşi pare paradoxal, e destul de frustrant să asişti la propria ta biografie. De regulă, omul nu prea vrea să îşi arate firea. Una din bunele mele intenţii pedagogice la Facultatea de Teatru e aceea că le spun studenţilor să fie atenţi la oameni şi să înţeleagă că oamenii nu vor să se manifeste şi să fie aşa cum sunt de fapt. Întotdeauna oamenii încearcă să pară altfel. Pe de altă parte, aţi aflat că nu am putut să îmi ascund vârsta. La apogeu te macină gândul că trebuie să laşi ceva în urma ta”, a spus Ion Caramitru.
Pentru a testa probabil “limitele aşteptării” auditoriului, Ion Caramitru s-a rezumat în următoarea oră să citească un discurs care data din 1992 şi pe care l-a rostit în Parlamentul Britanic. A conchis că discursul e la fel de real ca atunci şi că e potrivit să-l reia şi într-o astfel de întâlnire. Vădit plictisiţi, mulţi dintre participanţi sperau ca într-un final, invitatul să revină la subiectul conferinţei, dar aşteptarea a fost în zadar. Din când în când, Caramitru a mai făcut o paranteză, făcând referire inclusiv la momentul în care a ajuns în spaţiul televiziunii publice la Revoluţia Română din 1989. În ultima parte a conferinţei, organizatorii au pregătit şi momente artistice. Cunoscut ca un iubitor de folclor, Ion Caramitru a avut ocazia să-i asculte pe cei de la Grupul Iza şi pe studentele din Ansamblul Folcloric Studenţesc “Nord” al Centrului Universitar Nord Baia Mare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.