Locuinţe afectate de alunecări de teren în Valea Chioarului, Baia Sprie şi Ulmeni

0
25

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă, coroborat cu topirea zăpezii au produs alunecări de teren care au afectat locuinţe în localităţile Valea Chioarului, Baia Sprie şi Ulmeni.
La Valea Chioarului, alunecarea de teren a afectat o gospodărie, anexa şi împrejmuirea realizată din stâlpi şi fundaţii din beton, amplasată în satul Vărai. Comisia care s-a deplasat la faţa locului a constatat că gospodăria prezintă fisuri şi crăpături în pardoseala din interior, fiind afectată fundaţia, elevaţia, pereţii perimetrali, tavanul şi scările de acces. S-a luat decizia monitorizării permanente a evoluţiei alunecării de teren de către comitetul local pentru situaţii de urgenţă Valea Chioarului, dar şi efectuarea de demersuri pentru sprijin din partea autorităţilor locale.
Locuinţele afectate în Baia Sprie şi Ulmeni nu deţin autorizaţie de construcţie
În Baia Sprie, alunecarea de teren a afectat două lo­cuinţe. Versantul s-a prăbuşit şi a distrus doi pereţi portanţi ai locuinţelor amplasate în zonă. Cele două locuinţe nu deţin autorizaţie de construcţie, iar alunecarea versantului s-a produs, din cauza executării unor lucrări la versant, fără autorizaţie şi respectarea legislaţiei în domeniu. Urmare a alunecării de teren, în zonă s-a acumulat apă care se scurge şi bălteşte în spatele unei alte locuinţe şi căreia îi poate afecta fundaţia. Comisia care s-a deplasat la faţa locului a dispus evacuarea persoanelor şi a bunurilor materiale din cele două case afectate de alunecare, montarea de ”ţăruşi martori” pentru monitorizarea evoluţiei fenomenului şi efectuarea de către specialişti unui studiu geotehnic, prin care să se stabilească lucrările care trebuie efectuate în zonă pentru consolidarea terenului afectat de alunecare.
Alunecarea de teren produsă în localitatea Chelinţa a afectat 15 gospodării amplasate în zona unui deal, prin desprinderea de pământ, roci şi pietriş. Comitetul local pentru situaţii de urgenţă s-a deplasat şi a degajat materialul rezultat după producerea alunecării de teren a solicitat resurse financiare pentru construirea unui zid de sprijin. Situaţia alunecării de teren este monitorizată de către serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă Ulmeni. Şi în această situaţie, locuinţele afectate au fost construite fără autorizaţie de construcţie. De asemenea, au fost efectuate lucrări neautorizate şi fără respectarea legislaţiei în domeniu la versant.
Preşedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan, a dispus elaborarea şi transmiterea în teritoriu a unei adrese prin care să solicite comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă respectarea legislaţiei în domeniu cu privire la construcţiile de locuinţe (includerea în PUZ şi PUG, obţinerea avizelor/acordurilor de mediu, dar şi de la SGA), respectiv celelalte documente prevăzute de legis­laţia în vigoare pentru a se putea solicita şi obţine resurse financiare din fondul de intervenţie de la nivel central. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.