Construcţia podului de beton peste râul Tisa va contribui la dezvoltarea economică dintre Maramureş şi Transcarpatia

0
55

Prefectul Vasile Moldovan s-a deplasat în Ucraina, la o întâlnire de lucru cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi centrale, respectiv experţi, desfăşurată în localitatea Solotvino, pe tema construcţiei podului de beton armat peste râul Tisa, între localităţile Biserica Albă şi Sighetu Marmaţiei.
”În cadrul întâlnirii a fost prezentat conceptul general şi proiectul construcţiei podului, contextul şi iniţiativele locale pentru deschiderea noului punct de trecere a frontierei româno-ucrainean, discuţiile purtate la nivel central pentru proiectul de acord dintre cele două state, estimarea impactului de mediu al proiectului, realizarea lucrărilor topografice, geotehnice şi de conectare a podului la infrastructura rutieră din zonă. Am discutat şi clarificat cu ministrul ucrainean al infrastructurii, Vladimir Omelian, mai multe aspecte cu privire la construcţia podului, inclusiv despre propunerea părţii ucrainene pentru stabilirea în această lună a unei întâlniri cu conducerea Ministerului Transporturilor pentru semnarea documentelor în scopul de a proceda şi iniţia proiectul de construcţie a podului”, a spus prefectul de Maramureş.
Partea ucraineană a solicitat ca punctul de trecere a frontierei româno-ucrainene să fie unul comun din punct de vedere al controlului vamal, însă legislaţia europeană nu permite această situaţie, deoarece Republica Ucraina nu este stat membru al Uniunii Europene. Oficialii ucraineni au menţionat despre obţinerea avizelor/acordurilor necesare de la ministerele de resort pentru construcţia podului, respectiv a punctului de trecere a frontierei.
Vicepreşedintele Administraţiei Regionale de Stat din Zakarpatia, Viktor Mikulin, a precizat că partea ucraineană va asigura resursele financiare pentru punctul de trecere a frontierei, construcţia tronsonului de drum aferent podului, dar şi cheltuielile pentru exproprierea terenurilor.
Reprezentanţii părţii române au declarat că s-a obţinut avizul de mediu necesar pentru planul urbanistic zonal. Reprezentanţii celor două părţi au menţionat că nu au fost identificate probleme care să contribuie la blocarea proiectului de construcţie a podului. La Primăria Municipiului Sighetu Marmaţiei a fost depusă documentaţia pentru planul urbanistic zonal şi a fost identificat culoarul de expropriere în vederea implementării proiectului.
Podul de beton peste râul Tisa, care va fi construit între localităţile Sighetu Marmaţiei şi Biserica Albă va fi destinat doar traficului de autovehicule, iar pentru traficul pietonal, va rămâne podul istoric ce leagă localităţile Sighetu Marmaţiei şi Solotvino.
La întâlnirea din Ucraina au participat alături de prefectul Vasile Moldovan diplomaţi ai Consulatului României la Solotvino, primarul Municipiului Sighetu Marmaţiei, Horia Scubli, conducerea Direcţiei Regionale Vamale, respectiv a Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmaţiei, conducerea Agenţiilor pentru Protecţia Mediului din Maramureş şi Satu Mare, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Maramureş, respectiv omologi din Ucraina.
Autorităţile române au transmis, la finalul întâlnirii de lucru, disponibilitatea reprezentanţilor Ministerului Transporturilor pentru o întâlnire cu omologii din Ucraina, în perioada aprilie-mai a.c., în scopul de a stabili demersurile viitoare care trebuie întreprinse pentru realizarea proiectului. Cele două părţi au căzut de acord cu privire la faptul că necesitatea şi oportunitatea construcţiei podului de beton armat şi a punctului de trecere a frontierei va contribui la dezvoltarea relaţiilor economice şi sociale, respectiv culturale dintre judeţul Maramureş şi regiunea Transcarpatia. (d.b.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.