Zilele Francofoniei la Colegiul „Mihai Eminescu”

0
44

Profesorii şi elevii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” Baia Mare au sărbătorit şi în această primăvară, la fel ca în fiecare an, Zilele Francofoniei. Manifestările au debutat cu o activitate internaţională în cadrul căreia liceenii au scris haikuri în limba franceză şi au continuat cu o reprezentare a trupei de teatru francofon a colegiului la Institutul Francez din București. Totodată, profesorii şi elevii au luat parte la un proiect pluridisciplinar care a presupus activităţi găzduite atât de colegiu, cât şi de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare.

• „un mijloc original de a ne afirma pasiunea pentru limba franceză”

Astfel, elevii din clasele bilingve de limba franceză, dar și din alte clase, au participat, îndrumați de profesorii lor, la activitatea internațională cuprinsă în proiectul inițiat de Institutul Francez și Organizația Interna­țio­nală a Francofoniei, „Pique-NiquePoétique, #HAIKUNOI2019”. „Acest proiect, aflat la a 5-a ediție, presupune ca, în ziua de 20 martie, Ziua Francofoniei, elevii să scrie haikuri în limba franceză și, în exact ace­lași interval orar peste tot în lume, să le posteze pe pagina de facebook a proiectului și, dacă doresc, și pe pagina lor personală. Este un eveniment unic pe plan mondial, un mijloc original de a ne afirma pasiunea pentru limba franceză, este un eveniment atractiv și amuzant totodată, o pledoarie în favoarea multilingvismului”, a subliniat prof. Rodica Mone, director adjunct al Colegiului Naţional „Mi­hai Eminescu” Baia Mare. În 2017, Picnicurile poetice au fost incluse în circuitul Grand Tour, marcă de excelenţă aflată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui Republicii franceze şi ges­tionată de Jean-Marie Le Guen, Secretar de stat pentru Dezvoltare şi Francofonie în colaborare cu Organizaţia Internaţională a Francofoniei, condusă de Michaëlle Jean, secretar general. Profesorii coordonatori ai acestei activităţi au fost: Ramona Astalâș – șefa catedrei de limbi romanice și directorul adjunct Rodica Mone – responsabila filierei francofone din cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Baia Mare.

• premiul I la concursul de scenete organizat de Ambasada Franței în România

Tot cu ocazia Zilelor Francofoniei, trupa de teatru francofon a colegiului, „Dramatis Persoane”, coordonată de prof. Nicolae Weisz, a fost invitată la Institutul Francez din București. „Pre­zen­ța lor acolo a fost, de fapt, recompensa pentru Premiul I obținut la concursul de scenete organizat de Ambasada Franței în România. Sceneta „Les supermen de la francophonie” a fost jucată de cei patru elevi eminescieni în seara zilei de 20 martie la Institutul Francez din Bu­cu­rești, în prezența directorilor Institutului Francez – Hélène Roos și Biroului Re­­gional al Organizației Inter­na­ționale a Francofoniei – Chantal Moreno, precum și a lui Michel Monsauret, atașatul de cooperare pedagogică pentru limba franceză de la Ambasada Franței la București”, a punctat prof. Rodica Mone. Şi pentru că francofonia este sărbătorita pe parcursul întregii luni, o amplă activitate s-a derulat și la Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare: proiectul pluridisciplinar „Le français est une chance!”, un parteneriat inițiat și coordonat de Colegiul „Mihai Eminescu”, prin cei doi directori, Marius Crăciun și Rodica Mone, respectiv șeful catedrei de limbi romanice – Ramona Astalâș, și consilierul educativ Maria Ciumău. Parteneri: Biblioteca Județeană „Petre Dul­fu” Baia Mare, Hipermarket Cora Baia Mare (care a și sponsorizat premiile), Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Baia Mare şi Colegiul Tehnic „George Barițiu” Baia Mare. „Au participat aproximativ 100 elevi din liceele menționate și 15 cadre didactice, bibliotecari și reprezentanți Cora. Dintre activități mențio­năm: expoziție de machete și desene realizate de elevi (reprezentări în viziune personală a unor monumente, clădiri, atrac­ții turistice semnificative pentru spațiul francofon), expoziție de carte în limba franceză și prezentarea de către elevi a unor autori și/sau cărți pe care le-au citit, prezentări Power-Point referitoare la personalități din spațiul francofon, recitarea de haikuri scrise de elevi în limba franceză, concurs pe teme legate de francofonie”, a relatat prof. Rodica Mone. Elevii par­ti­cipanți vor redacta ulterior articole în care își vor prezenta experiențele personale prilejuite de aceste manifestări. Acestea vor fi publicate în revistele liceelor din care provin elevii.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.