Rezultatele expertizei tehnice la depozitul ecologic din Fărcaşa

0
627
prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu
prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu

Directorul Departamentului Hidrotehnica din cadrul Facultăţii de Construcţii a Universităţii Bucureşti, prof. univ. dr. ing. Dan Mihai Păunescu, a fost prezent în 27 martie în plenul şedinţei Consiliului Judeţean pentru a prezenta aspectele relevante ale expertizei tehnice realizate în perioada 2017-2018, privind starea obiectivului Centrul de Management Integrat al Deşeurilor din Sârbi, comuna Fărcaşa, parte a proiectului Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor.
Expertul a prezentat în mod explicit şi concret, cu suport grafic şi video, lista operaţiunilor executate, determinările şi investigaţiile efectuate, precum şi măsurile tehnice ce se impun pentru stabilizarea solului şi stoparea alunecărilor de teren care pun în pericol lucrările deja efectuate. Conform prof. univ. dr. Păunescu, verificările au necesitat lucrări de înaltă tehnicitate şi măsurători care s-au întins pe durata a aproape doi ani, tocmai pentru a se obţine date certe privind cauzele şi efec­tele alunecărilor de teren, dar mai ales pentru identificarea so­lu­ţii­lor tehnice necesare, care să permită finalizarea lucrărilor la proiectul SMID.
Dan Păunescu susţine că lucrările nu sunt compromise şi că datele obţinute în urma măsurătorilor efectuate în cadrul celor 22 de foraje, 13 în interiorul obiectivului şi 9 în afara perimetrului proiectului, au evidenţiat, în mod clar, elemente precum: structura solului, existenţa a trei straturi acvifere unde acumulările de apă subterană au determinat deplasarea straturilor de sol şi alunecarea terenului, sursa şi debitul apelor dintre straturile solului, dar mai ales soluţiile de aplicat pentru consolidarea terenului. Specialistul a mai arătat că, pentru stabilizarea solului, trebuie luate măsuri care o să implice costuri suplimentare faţă de bugetul proiectului, menţionând necesitatea executării unor lucrări de natură a realiza ancorarea straturilor de sol predispuse deplasării, concomitent cu drenarea apelor de subteran şi controlarea apelor de la suprafaţă.
De cealaltă parte, şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, a precizat că lucrările proiectului SMID se vor încheia până la finalul anului 2019, cu condiţia parcurgerii fazelor şi etapelor legale privind achiziţia şi executarea lucrărilor necesare.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.