Combaterea omidei păroase la buxus

0
63

Condiţiile climatice din ultima perioadă sunt favorabile apariţiei şi dezvoltării dăunătorului Omida păroasă a buxusului (Cydalima perspectalis). Pentru limitarea atacului, se vor aplica măsurile de combatere integrată: fizico-mecanice și chimice.
Măsuri fizico-mecanice: tăieri de igienizare pentru eliminarea și distrugerea prin ardere a cren­gu­țelor uscate și infestate; eliminarea şi distrugerea prin ardere a plantelor foarte puternic infestate.
Măsuri chimice: tratamentul are caracter curativ. Pentru limitarea atacului şi reducerea rezervei biologice, se vor efectua 2 tratamente fitosanitare pentru combaterea omidei păroase a buxusului, la eclozarea larvelor din pupe, aplicate în complexare cu fungicide, pentru a combate şi agenţii fitopatogeni astfel: KARATE ZEON 0,015% + ALCUPRAL 50 PU 0,2%+ ADJUVANT; CALYPSO 480 SC 0,02% + CHAMP 77 WG 0,2% + ADJUVANT; FASTAC 10 EC 0,02% + FUNGURAN OH 50 WP 0,3% + ADJUVANT.
Tratamentul întâi va începe la plantele unde s-au întrunit următoarele condiții: fenologic – la umflarea mugurilor – dezmugurit; Biologic – la apariția larvelor. Tratamentul al doilea se va aplica la 8-10 zile de la tratamentul anterior.
La efectuarea tratamentelor chimice în zonele urbane, se vor lua următoarele măsuri: se va evita parcarea şi staţionarea mijloacelor de transport pe părţile carosabile, pentru a nu stânjeni desfăşurarea lucrărilor, dar şi pentru că substanţele pentru protecţia plantelor utilizate pentru combatere sunt corozive. Se pot utiliza şi alte produse de protecţia plantelor recomandate în PEST EXPERT pentru testele avertizate. Dacă în perioada recomandată intervin condiţii nefavorabile de lucru, tratamentul se va prelungi cu numărul de zile în care nu s-a putut lucra. Întrucat produsele folosite sunt toxice pentru om şi animale, se vor lua toate măsurile ce se impun pentru protecţia mediului înconjurator.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.