USR Maramureş facilitează participarea cetăţenilor la întocmirea bugetului Băii Mari (P)

0
17

Se apropie momentul în care administraţiile locale şi judeţene vor fi obligate să publice proiectele de buget local şi să le adopte. În ceea ce priveşte municipiul Baia Mare, Dan IVAN, pre­şe­din­tele USR Mara­mureş, consideră că situaţia de azi este foarte apropiată de cea din 2016, când primarul Cătălin Cherecheş, având probleme cu legea, a părăsit temporar primăria şi a lăsat bugetul local cu peste 70 de milioane lei datorii faţă de furnizori sau de terţi. În ultimul timp, Primăria Baia Mare acumulează din nou datorii faţă de colaboratori, cluburi sportive, faţă de compania care execută lucrările de asfaltare în oraş şi faţă de compania care efectuează lucrările de salubrizare.
În ceea ce priveşte SC Drusal, în 2016, compania a solicitat o creştere de tarif, necesară pentru a-şi acoperi cheltuielile pentru realizarea din fonduri proprii a unei gropi pentru depozitarea deşe­u­ri­lor. Conform contractului încheiat cu Consiliul Local Baia Mare, costurile ar fi trebuit să se regăsească în tarifele practicate, însă CL nu a aprobat suplimentarea tarifelor la acel moment. Drusal a câştigat, însă, acest drept în instanţă, mai întâi la Tribunalul Bistriţa şi apoi la Curtea de Apel Cluj, sumele compensatorii fiind de peste 7 milioane lei, la care se adaugă o solicitare de peste 2 milioane lei, deci suma totală ar ajunge undeva la 10 milioane lei. „Nu înţeleg cum se poate întâmpla acest lucru, având în vedere că în luna ianuarie, în presa locală, primarul municipiului se lăuda că avem o rezervă bugetară de 7 milioane de euro, aproximativ 30 milioane lei. Dacă tot îi avem, de ce nu ne plătim datoriile, đe ce să plătim penalităţi, de ce să ţinem sportivii cu salarii restante? Dar probabil adevărul este că nu îi avem”, a spus Dan Ivan, preşedintele USR Ma­ramureş, într-o conferinţă de presă.
USR Maramureş solicită ca în acest an autorităţile locale băimărene să organizeze o dezbatere reală cu cetăţenii pe marginea bugetului local. Pentru a facilita accesul cetăţenilor la luarea deciziilor care îi privesc în mod direct, membrii USR au stat de vorbă cu băimărenii din zonele în care locuiesc. În acest moment, la USR Mara­mureş se regăsesc peste 20 de propuneri venite din partea cetăţenilor sau a membrilor partidului, care vizează deopotrivă lucrări şi servicii. În următoarea săptămână, ele vor fi supuse la vot în cadrul filialei. Primele 5 proiecte vor fi prezentate public şi se va solicita finanţarea lor de la bugetul local.
USR MARAMUREŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.