Ziua Mondială a Sănătăţii – 7 aprilie 2019

0
51

Direcţia de Sănătate Publică Maramureş organizează, în perioada 7-14 aprilie 2019, activităţi de informare şi conştientizare a populaţiei şi a personalului medical din medicina primară, cu privire la importanţa Acoperirii Universale cu Servicii de Sănătate Preventive.
Conform datelor OMS, jumătate din populaţia lumii nu are acces la servicii esenţiale de sănătate. Aproximativ 800 de milioane de persoane (12% din populaţia lumii) plătesc cel puţin 10% din veniturile gospodăriei pentru serviciile de sănătate de care beneficiază, iar 100 de milioane de persoane sunt împinse în „sărăcie extremă” în urma cheltuielilor cu serviciile de sănătate.
Accesul la servicii esenţiale de sănătate de calitate îmbunătăţesc sănătatea populaţiei, cresc speranţa de viaţă, protejează ţările de apariţia unor epidemii, reduc sărăcia şi riscul de foamete, creează locuri de muncă.
România se situează pe locul IV la nivelul ţărilor EU28 în ceea ce priveşte rata standardizată de mortalitate la 100.000 de locuitori pentru decesele prevenibile, având în anul 2015, o rată de aproximativ 1,7 ori mai mare decât media ţărilor EU28. În România, 40% din povara generală a bolii, măsurată în ani de viaţă ajustaţi pentru dizabilitate, poate fi atribuită factorilor de risc comportamentali, respectiv fumatul, consumul de alcool, alimentaţia nesănătoase şi activitatea fizică scăzute. Cele mai importante probleme sunt reprezentate de consumul de alcool episodic excesiv, care în 2014 înregistra 53% în rândul bărbaţilor din România, cel mai mare procent din toate ţările UE, respectiv de obezitatea în rândul adolescenţilor, care s-a dublat în ultimul deceniu.
Sloganul de anul acesta este „Prin prevenţie, sănătate pentru toţi!”

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.