Ocna Şugatag cu probleme la finalizarea canalizării

0
115

Proiectul de extindere a canalizării în Ocna Şugatag s-a blocat pe final. Asta din cauză că firma executantă nu mai are bani pentru cele patru staţii de pompare, necesare funcţionării reţelei. Primăria dispune de fondurile necesare proiectului, însă nu poate deconta lucrări neexecutate. În consecinţă, proiectul stă, deşi trebuia finalizat de ceva vreme.
Pentru ca problema să fie şi mai gravă, oamenii s-au racordat la noua reţea de canalizare, iar unii chiar au început să o folosească, deşi aceasta nu e încă funcţională: „Am probleme cu finalizarea proiectului de extindere a canalizării. Dacă până acum muncitorii au zburdat cu lucrările pe străzi şi au introdus tubulatura conform graficului, uite că la final ne împiedicăm! Constructorul mai trebuie să monteze cele patru staţii de pompare, cam 200.000 de lei fiecare, dar firma nu mai are fonduri să investească din banii ei, ca să putem noi mai apoi plăti. Eu nu pot da banii înainte pentru că nu avem nicio garanţie. Şi atunci suntem într-un cerc vicios: eu spun hai şi fă, el nu are bani. Mai mult, lumea a fost îndemnată de mine să se racordeze la reţea, pentru că vine proiectul mare de asfaltare a străzilor, şi apoi nu mai spargem drumul. Oamenii m-au ascultat, s-au racordat, dar unii au şi început să folosească canalizarea, deşi reţeaua nu este finalizată. În vale însă nu este legată conducta pe o distanţă de 40 m, ce mai trebuie făcută să funcţioneze toată reţeaua, canalul se umple, se descarcă apoi cum se descarcă, iar muncitorii şi dacă lucrează acolo, e greu să o facă atunci când stau sub presiunea…dejecţiilor. Deci una peste alta, e foarte greu de finalizat acest proiect”, a spus Mihai Ivaszuk, primarul din Ocna Șugatag.

Unii localnici folosesc reţeaua… nefuncţională!

Am stat de vorbă cu unii localnici care s-au racordat la noua reţea de canalizare. Unii o folosesc deja, deşi aceasta nu este încă funcţională. Alţii, în schimb, ştiu că nu funcţionează canalizarea, aşa că nu „trag apa”. „Eu m-am racordat la canalizare şi merge. Nu mi-a spus nimeni să nu o folosesc. Problema este cu strada noastră, care nu e asfaltată, iar când plouă toată se inundă, că nu mai poţi umbla pe jos. Ba după ce au terminat canalizarea, nu ştiu de ce, terenul de pe marginea drumului, de pe lângă gard, este tot timpul umed, deci există ceva sursă de apă care bălteşte aici pe margine. Am vorbit cu primarul şi mi-a spus că se va asfalta şi la noi drumul. Însă nu ştiu dacă o să apuc să văd şi asta, că sunt bătrână…”, a explicat doamna Kramaric, ce locuieşte pe o stradă aproape de centru. „Suntem racordaţi la canalizare, dar reţeaua nu este funcţională încă şi nici nu ştiu când va fi, deci nu avem cum să o folosim”, a spus şi Ion Farcaş, un alt localnic. Investiţia a fost realizată cu fonduri ale Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) – etapa I. Cuantumul proiectului trece de un milion de euro, iar lungimea reţelelor construite este de circa 10 km.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.