49 de legumicultori maramureşeni înscrişi în programul „tomate”

0
182

Aflat în al treilea an de implementare, „Programul de sprijin pentru tomate”, cultivate în sere sau solarii, prezintă un interes din ce în ce mai crescut pentru producătorii agricoli. Astfel, până la data de 1 aprilie 2019, s-au arătat interesați să se înscrie în program 18.500 de fermieri. Printre aceştia se regăsesc şi legumicultori din Maramureş.
Pentru ciclul I s-au primit deja 15.337 cereri de înscriere în program, numărul acestora fiind în creștere față de anul 2017, când au beneficiat de acest sprijin peste 8.000 fermieri și față de 2018, când numărul total al beneficiarilor a fost de 15.712 pentru ambele cicluri de producție. Conform informaţiilor furnizate de Virgil Ţînţaş, directorul executiv al Direcţiei Judeţene pentru Agricultură, în judeţul Maramureş s-au înscris până în prezent 49 de fermieri. Dintre aceştia 30 sunt pentru ciclul I, iar 19 pentru cel de-al doilea. Facem precizarea că pentru ciclul II al anului 2019 se pot depune cereri de înscriere până pe data de 15 septembrie a.c., pentru perioada de valorificare noiembrie – 20 decembrie. Producătorii agricoli din România sunt susți­nuți, printr-un program guvernamental, începând cu anul 2017, să cultive tomate în spații protejate (sere, solarii), astfel încât să asigure necesarul de consum intern din pro­duc­ția autohtonă.

Criterii de eligibilitate

Pentru a fi eligibili acordării acestei forme de sprijin financiar pentru cultura de tomate, beneficiarii trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele con­diții: să dețină o su­prafață cultivată cu tomate în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, cu o placă indicator inscrip­țio­nată „Program susținere tomate, 2019” și să men­ționeze numărul cererii depuse pentru obținerea finan­țării; să obțină o pro­ducție de minimum 2 kg de tomate/mp și să facă dovada producției realizate prin documente justificative privind comercializarea producției; să fie înre­gistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află supra­fețele cultivate cu tomate în spațiile protejate în anul de cerere; să valorifice producția în perioadele ianuarie-mai inclusiv, și/sau noiembrie-20 decembrie, inclusiv. Scopul Programului de sprijin pentru tomate, cultivate în sere sau solarii, este realizarea unei pro­ducții cantitative și calitative pentru a eficientiza ex­ploa­tația prin capitalizare, în vederea dezvoltării unui management eficient al acesteia. În același timp, programul răspunde do­rin­ței consumatorului de a avea acces la produse proaspete în perioada rece a anului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.