Inaugurarea noii biblioteci universitare

0
149

La Centrul Universitar Nord Baia Mare a fost inaugurată ieri, 9 aprilie, noua bibliotecă. Va fi un spaţiu al cuvântului scris, dar şi electronic. De asemenea, aici se vor putea organiza conferinţe ştiinţifice, iar cei de la Arte Plastice îşi vor putea manifesta talentul. Investiţia se ridică la 8 milioane lei, din care jumătate a fost contribuţia financiară a universităţii.
“Marcăm un moment special: inaugurarea noii biblioteci universitare. Drumul până la acest parcurs nu a fost unul lipsit de peripeţii. În urmă cu mai bine de 20 de ani, mai exact în 1997, s-a realizat un studiu de fezabilitate cu privire la oportunitatea extinderii bibliotecii existente sau a închiderii perimetrului clădirii unde îşi desfăşoară activitatea Facultăţile de Litere şi Ştiinţe, precum şi construirea unei aule. S-a luat legătura cu Ministerul Educaţiei în vederea finanţării acestor construcţii. Abia în primăvara lui 2010 a fost finalizată licitaţia pentru această investiţie, iar în toamnă au demarat lucrările pentru construcţia bibliotecii”, a amintit prorectorul Centrului Universitar Nord Baia Mare, Petrică Pop-Sitar.
Lucrările au înaintat încet, iar la un moment dat au fost chiar sistate din cauza lipsei finanţării oferite de Ministerul Educaţiei, dar şi din cauza unor modificări legislative. Totuşi, în 14 ianuarie 2019, biblioteca a fost finalizată, devenind un “spaţiu privilegiat”.
“Nu a devenit un loc desuet, în care poate fi descoperit cuvântul scris, ci s-a dezvoltat. Oferă oportunitatea celor care trec pragul de a se co­necta cu lumea întreagă. Ne dorim ca biblioteca să fie mai mult decât o sursă de informaţie, fie ea tipărită sau electronică, să fie un spaţiu public unde se pot dezbate idei, pot fi demarate proiecte. Va oferi săli de tip multimedia unde studenţii pot lucra productiv, pot interacţiona productiv. Biblioteca va încuraja pe lângă lectura tradiţională şi organizarea de acţiuni complementare actului educaţional: organizarea şi participarea la diverse ateliere, organizarea de conferinţe ştiinţifice”, a mai spus prof. univ. dr. Petrică Pop-Sitar.
La inaugurarea noii biblioteci a fost prezent şi rectorul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca, prof. univ. dr. ing. Vasile Ţopa. “Sunt extrem de bucuros că am şansa să particip în Baia Mare la inau­gurarea unui asemenea spaţiu cultural. Încep să devin invidios pentru că la Cluj nu avem o asemenea bibliotecă de asemenea nivel, nu avem un astfel de amfiteatru”, a punctat rectorul Vasile Ţopa.
La evenimentul inaugural au mai vorbit prorectorul Universităţii Tehnice Cluj-Napoca, Daniela Lucia Manea, prof. univ. dr. ing. Vasile-Teodor Dădârlat, vicepreşedinte al Senatului Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca pe strategia, dezvoltarea, asigurarea calităţii, relaţii externe ale universităţii şi cercetarea ştiinţifică, prefectul judeţului Maramureş, Vasile Moldovan, şi directorul Liceului Teoretic “Emil Racoviţă” Baia Mare, Mariana Pop.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.