Ioan ŞIMAN la 87 de ani

0
30

„Părintele” Clubului umoristic Spinul din Baia Mare, Ioan Şiman, îşi aniversează azi, 10 aprilie, frumoasa vârstă de 87 de primăveri. Nu e simplu să vorbeşti despre personalitatea prof. Ioan Şiman, poet, epigramist şi fabulist, cel care la 1 aprilie 2002 a înfiinţat Clubul Spinul.
S-a născut la Sighet, pe 10 aprilie 1932. A urmat studiile universitare la Cluj-Napoca. A fost profesor de matematică în mai multe localităţi din judeţul Maramureş (Rona de Sus, Sighet, Dumbrăviţa şi Baia Mare). După ce patru decenii a slujit şcoala, pregătind multe generaţii de elevi, în 1990, s-a pensionat şi de atunci se dedică trup şi suflet scrisului. Este cunoscut îndeosebi prin volumele de poezii, cu lirică sensibilă, metaforică şi ideatică.
Poetul şi epigramistul Ioan Şiman, prin verticalitatea şi moralitatea de care a dat dovadă pe parcursul vieţii sale, constituie un model pentru toţi creatorii de frumos din Cetatea băimăreană. Ca epigramist, a debutat în cotidianul Graiul Maramureşului, în 1994. Ioan Şiman este un liric prin excelenţă, fapt dovedit în cele 30 de cărţi de poezie, sonete, fabule şi epigrame, publicate în perioada 1995-2019. Amintim câteva: ÎNVÂRTITA CU … VORBE, Editura RISOPRINT, Cluj-Napoca 2005, ÎN PORUNCILE FIRII, Editura Transilvania 2011, RIPOSTA LA NĂRAVUL DE DREPT, vol. I, II şi III, Editura Biblioteca Judeţeană ,,Petre Dulfu” Baia Mare 2014, UMOR CU CAPU-N SUS, Baia Mare, 2015-2016 şi PE FAŢĂ, PRIN DOS, Baia Mare 2019.
Ioan Şiman este membru al Uniunii Epigramiştilor din România, a fost preşedintele Clubului umoristic ,,SPINUL” de la înfiinţare până în 1996, când s-a retras din motive de sănătate. Colaborează trimestrial la revista EPIGRAMA, participă la concursuri şi festivaluri de umor care se organizează la nivel naţional. Este un scriitor prolific, zilnic creează o poezie, o epigramă, un sonet sau un rondel, căci stăpâneşte ca nimeni altul prozodia, ştiinţa desăvârşită a creaţiei. Poantele din epigramele sale sunt subtile, uneori copleşite de metafore. Ca răsplată a eforturilor sale de-a lungul celor peste 25 de ani de creaţie literară, a fost recompensat cu multe premii.
Iată câteva epigrame din creaţia sărbătoritului:
EVOLUŢIE
Cum pământul se învârte
N-au habar cei cu propteli,
Da-s cu ochii pe ciozvârte
Şi trăiesc din … învârteli.
DEŞTEAPTĂ RĂU
De crede-n tot ce zboară
Momită-i ca un peşte.
Cum nu mai e fecioară,
De-anumea se prosteşte.
AVOCATUL CU APLOMP
Conjuctura l-a-nvăţat
Că-i noroc să fii integru.
Grabnic s-a făcut bogat
Din a face albul … negru.
ÎN POLITICĂ
Eşti partizan, te crezi cuminte,
Şi optimist te dai zelos.
Când cu minciuna mergi ‘nainte,
Pe faţă-n dos eşti … ticălos!
La frumoasa vârstă de 87 de ani, colegii de la Clubul ,,Spinul” îi urează sănătate şi bucurii!
Nistor BUD

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.