Să nu uităm să întoarcem pagini de istorie şi să păstrăm un moment de reculegere …

0
36

Suntem cine suntem, români într-o ţară liberă şi întregită, pentru că au fost ,,Ei”, înaintaşii noştri care au contribuit prin idei, sentimente şi acţiuni la formarea României Mari.
Şi n-au uitat … membrii Asociaţiei ,,Chioar Redivivus”, care împreună cu Protopopiatul greco-catolic din Şomcuta Mare, au organizat sâmbătă, 6 aprilie 2019, ceremonia de sfinţire a monumentului ridicat de Muzeul de Arheologie şi Istorie din Baia Mare în cinstea celor trei delegaţi la Marea Unire, înmormântaţi în cripta familiei Nilvan: Aurel şi Alexandru Nilvan şi George Radocea, înmormântat în ţintirimul capelei.
În faţa capelei, soarele îşi trimitea razele calde asupra celor prezenţi, în acordurile imnului naţional intonat de corul bisericii greco-catolice. S-a păstrat un moment de reculegere în memoria celor care au fost şi au rămas modele de patriotism, demnitate şi curaj.
Detalii referitoare la viaţa şi activitatea participanţilor la Marea Unire, din zona Chioarului: Ioan Tibil, Aurel Nilvan, Alexandru Nilvan, George Radocea, Grigore Bârle şi Athanasie Demian a prezentat prof. Ioan Vasile Rogojan de la Serviciul judeţean al Arhivelor Naţionale Baia Mare.
Doamna Oana Leşin de la Muzeul de Arheologie şi Istorie din Baia Mare, a punctat câteva din acţiunile organizate pentru localizarea mormintelor celor 57 de delegaţi la Unire din Maramureş, în vederea ridicării unor monumente.
Au fost invitaţi şi urmaşi ai celor ce au luptat pentru realizarea visului de unire, concretizat în 1918. Astfel a participat: doamna Alexandra Popescu de la Cluj, nepoata fraţilor Alexandru şi Aurel Nilvan, Mircea Raţiu, urmaşul lui Atanasie Demian şi Ioan Şilimon, nepot al lui Grigore Bârle din Buteasa. Amintirile narate, cu lacrimi în ochi, de doamna Alexandra Popescu, au reuşit să facă o legătură sufletească între generaţii, purtându-ne peste timp.
Dezvelirea monumentului, depunerea de coroane şi flori s-au făcut într-un moment emoţionant creat de Adrian Prelucan, care a cântat ,,Amazing Grace”, când POATE şi cei plecaţi au simţit prezenţa urmaşilor.
Părintele protopop greco-catolic, Vasile Buteanu, urmaş al ilustrei familii Buteanu, ce a administrat sute de ani domeniul Chioarului, în calitate de voievozi, a săvârşit slujba de sfinţire a monumentului.
Primarul oraşului, Gheorghe Buda, a adus calde mulţumiri organizatorilor, felicitându-i pentru toate acţiunile ce contribuie la păstrarea a tot ce-a fost frumos şi bun în această zonă a Chioarului.
Activitatea de suflet a fost organizată de un grup de foşti absolvenţi ai liceului din localitate, ce alcătuiesc Asociaţia ,,Chioar Redivivus”: Liana Pogăciaş, Rodica Dod, Virgil Buda, Ioan Isac, Claudia Dragoş, Ica Ciocan etc.
Sperăm că asemenea activităţi o să rămână în sufletele celor prezenţi, ca exemple demne de urmat în încercarea de a urma exemplele înaintaşilor şi de aceea, nu uitaţi să întoarceţi o pagină de istorie şi să păstraţi un moment de reculegere …
Profesor pensionar, Virginia POGĂCIAŞ

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.