100 de ani de la naştere • Dr. Petru Ulian

0
33

S-a născut la 22 martie 1919 în comuna Avereşti (judeţul Vaslui). A urmat şcoala elementară şi liceul la Huşi, apoi Facultatea de Medicină din Iaşi între 1938 – 1944. În urma unor examene a obţinut specializările medicale principale: Stomatologie, Radiologie şi Ftiziologie, precum şi specializări secundare: Balneologie şi Medicină Sportivă.
În perioada 1946 – 1947 a lucrat în cadrul Policlinicii Ministerului învăţământului şi în continuare a condus Centrul de Cercetări Psiho-Medico-Pedagogice din Bucureşti între 1947 – 1953. A lucrat la Dispensarul TBC Militari din Capitală în perioada 1948 – 1958 şi la Dispensarul TBC din Calea Rahovei Bucureşti între 1958-1969 ca me­dic specialist ftiziolog, a fost detaşat temporar la Eforie Sud ca medic balneolog.
De la 1 noiembrie 1969 a fost transferat la Vişeul de Sus (judeţul Maramureş), unde şi-a desfăşurat activitatea la Dispensarul TBC.
În acei ani, mortalitatea în rândul populaţiei din zonă, din cauza tuberculozei, era foarte ridicată, astfel încât a început o adevărată luptă împotriva flagelului, reuşind ca printr-o muncă asiduă să reducă efectele nocive ale acestuia.
A prezentat numeroase lucrări de specialitate în ţară şi străinătate. A realizat un film despre gimnastica medicală. A fost evidenţiat în munca medico-sanitară în anul 1964.
Din anul 1987, s-a stabilit în Germania. După 1990, an de an revine în ţară, respectiv în Maramureş, cu predilecţie în zona Vişeu – Borşa, locuri de care s-a legat sufleteşte pe toată viaţa. Participă la toate evenimentele culturale din acest colţ de ţară, în special la festivalurile folclorice, străbate văile, munţii, satele, marcând cu aparatul de fotografiat, într-o selecţie personală, totul.
A publicat între anii 2005-2009 mai multe cărţi şi albume despre Maramureş, dintre care amintim: „Săpânţa, cimitirul vesel unde morţii povestesc” (2005) „Muzeul de Istorie şi Etnografie Vişeu de Sus” – în colaborare (2005), „Sărbătoarea ţipţerilor pe Valea Vaserului” – colaborare (2006), „Moştenirea folclorului maramureşean” (2007), „La poalele Carpaţilor Orientali. Popas în paradisul terestru din Maramureş” (2008).
Dr. Petru Ulian a fost iniţiatorul, sponsorul şi susţinătorul unui complex cultural cu scenă acoperită şi amfiteatru în aer liber, amplasat pe Dealul Ştefăniţei, la graniţa de intrare în judeţul Maramureş dinspre judeţul Bistriţa-Năsăud pe pasul Şetref.
Distinsul medic nonagenar, un intelectual de mare şi rară modestie a fost un adevărat ambasador cultural al Maramureşului, care şi-a făcut datoria faţă de neamul românesc din care provine, aşa cum ştie şi cum poate mai bine.
S-a stins din viaţă în ziua de 11 octombrie 2017 la venerabila vârstă de 98 de ani, fiind decanul de vârstă al medicilor din Maramureş.
Dr. Felix MARIAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.