Abandonul şcolar la Coltău

0
17

Cristina Moldovan, inspectorul pe problemele romilor Instituţia Prefectului – Judeţul Maramureş, şi Edith Lapsanszki, inspectorul şcolar pentru minorităţi din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş, au participat la o întâlnire de lucru, organizată de Primăria Comunei Coltău, pe tematica reducerii şi stopării fenomenului de abandon şcolar al elevilor de etnie romă. Împreună cu primarul Lajos Csendes, secretarul comunei, consilierul primarului pe problemele romilor, directorul şi directorul adjunct al unităţii de învăţământ, mediatorul şcolar, mediatorii sanitari şi cadrele didactice din comună, a fost analizată situaţia abandonului şcolar la nivelul elevilor de etnie romă şi au fost căutate soluţii de prevenire a acestui fenomen.
La Şcoala Gimnazială “Petofi Şandor” din Coltău, sunt 26 elevi de etnie romă din ciclul gimnazial care se află în abandon şcolar (au absenţe în special elevii din clasa a V-a şi a VI-a). Abandonul şcolar se înregistrează în perioada mariajului timpuriu. Măsurile de prevenire a abandonului şcolar includ reintegrarea în sistemul educaţional şi convingerea părinţilor să se implice în educaţia copiilor. În cele două şcoli ale comunităţii de romi, sunt înscrişi 330 elevi, din care 95 sunt preşcolari, 169 în clasele 0-IV şi 66 în clasele V-VIII. Dintre aceştia, 92 elevi sunt cuprinşi în cadrul proiectului «Incluziune socială prin intervenţii integrate inovativ şi eficient» implementat de Primăria Comunei Coltău prin Măsura POCU 4.1. După finalizarea orelor de curs, elevii au asigurată zilnic masa de prânz şi beneficiază de sprijin la teme. În cadrul proiectului, sunt incluse 18 persoane adulte în programul ”A doua şansă” pentru ciclul primar de învăţământ.
Părinţii cu care s-a discutat au afirmat că îşi vor trimite copiii la şcoală şi vor acorda o mai mare atenţie prezenţei la cursuri. (D.B.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.