Profesorul şi dirijorul Ion Săcăleanu la 80 de ani

0
66

S-a născut pe 15 aprilie 1939, în Cojocna, judeţul Cluj. Între anii 1952 şi 1956, a fost elev la Şcoala Pedagogică din Cluj-Napoca. În 1959, a dat admitere la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi a urmat Facultatea de compoziţie, dirijat şi pedagogie, pe care a absolvit-o în anul 1964. A beneficiat de îndrumarea maeştrilor Dorin Pop (dirijat cor), Vasile Herman (teorie şi solfegiu), Cornel Ţăranu şi Tudor Jarda (armonie), Liviu Comes (contrapunct), Gheorghe Merişescu şi Romeo Ghircoiaşiu (istoria muzicii), Corneliu Fănăţeanu (canto), Petre Sbârcea (citire de partituri), iar în 1965-1966, a studiat canto la Conservatorul din Bucureşti, în stagii lunare, cu specializare în lied, avându-i maeştri de interpretare pe Petre Ştefănescu-Goangă şi Aurel Alexandrescu.
Ca student în anul al II-lea, a fost angajat solist la Ansamblul de Cântece şi Dansuri din Baia Mare, unde avea două spectacole pe săptămână, însă reuşea să fie prezent şi la cursurile facultăţii clujene.
La Ansamblul de Cântece şi Dansuri din Baia Mare (1963-1970), a fost distribuit în mai multe spectacole: Întâlnire cu opereta, în care erau incluse părţi orchestrale, coruri, arii şi duete din operetele Lăsaţi-mă să cânt de Gherase Dendrino (rolul lui A. Roth), Contesa Mariţa de Emmerich Kálmán (rolul lui Tassilo), Vânt de libertate de Isaak Dunaevski (rolul lui Cezar Gall) şi din opera Traviata de Giuseppe Verdi (rolul lui Gaston) şi opereta Ana Lugojana de Filaret Barbu.
În perioada 1969-1981, a fost profesor la Liceul Pedagogic de Educatoare din Baia Mare, unde a amenajat un cabinet de muzică, modern şi funcţional, şi a obţinut gradul didactic I. A înfiinţat şi dirijat Corul Liceului Pedagogic din Baia Mare, începând cu 1972, când a obţinut premiul I pe ţară la concursul corurilor din licee.
Din 1981 până în 1998, a fost profesor la Şcoala nr. 4 (azi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu”) şi director al acestei instituţii. A constituit un cor de copii cu care în 1987 a obţinut un premiu la etapa republicană a concursurilor şcolare.
În 1968-1983, a dirijat Corul mixt de ţărani din Hideaga. A dirijat şi Corul Sindicatului din Învăţământ, Baia Mare (1973-1974). A înfiinţat Corul Sindicatului Sanitar din ÷÷corurile din Buciumi şi Şomcuta Mare (1985-1986). A fost dirijor al Coralei „Prietenii muzicii”, formaţie consacrată în viaţa muzicală a ţării şi în plan internaţional.
Din palmaresul Coralei „Prietenii muzicii” sub conducerea profesorului Ion Săcăleanu: Locul I şi Titlul de laureat la toate ediţiile Festivalului naţional „Cântarea României”. Corala a susţinut concerte în Ungaria, Ucraina, Bulgaria, Polonia, Austria. Locul II la Concursul co­ral internaţional de la Miedzyzdroje, Polonia, 1984. Locul I, Medalia de Aur şi Premiul Uniunii Compozitorilor din Bulgaria la Concursul coral internaţional „Gheorghi Dimitrov” de la Varna, Bulgaria, 1985. Locul IV la Concursul coral internaţional de la Spital, Austria, 1985. A făcut numeroase imprimări la Radiodifuziunea şi la Televiziunea naţională.
A îndeplinit funcţiile de inspector cu probleme de muzică la Comitetul Judeţean pentru Cultură (1987-1989) şi consilier-şef al Inspectoratului pentru Cultură al judeţului Maramureş (1990-1993). În martie 1992, a organizat, în Baia Mare, Festivalul coral „Tudor Jarda”, prilejuit de sărbătorirea a 70 de ani de viaţă ai maestrului. A susţinut, în aprilie 1993, înfiinţarea Fundaţiei „Nicolae Steinhardt” împreună cu colegii din inspectorat.
Sunt relevante aprecierile unor personalităţi muzicale româneşti şi străine referitoare la prestaţia Coralei „Prietenii muzicii” şi a dirijorului ei. După excepţionala evoluţie în Festivalul „Gheorghe Dimitrov” din Bulgaria, J.H. Vranken, directorul Festivalului Coral Internaţional din Olanda, a declarat: „Este cel mai bun cor românesc pe care l-am auzit vreodată, un cor care cântă cu inimă şi talent”. Compozitorul ro­mân Mircea Neagu remarca: „Corala Prietenii Muzicii se situează la nivelul celor mai buni profesionişti din ţară”. Compozitorul Alexandru Paşcanu aprecia: „Corala Prietenii muzicii este un monument de muncă, pricepere, talent şi de încă ceva preţios, ce nu se poate cuprinde în partituri, şi pentru care primul răspunzător este Ion Săcăleanu. Corala a crescut, instalându-se în faţă, chiar printre corurile noastre profesioniste”.
La împlinirea acestei frumoase vârste, îi dorim maestrului Ion Săcăleanu multă sănătate şi împliniri, alături de familia sa minunată. La mulţi ani, domnule profesor!
Lotica VAIDA, Simion VAIDA

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.