IMPACT CULTURAL-DIPLOMATIC AL VIZITEI AMBASADORULUI STATULUI PALESTINA ÎN MARAMUREȘ

0
59

Eveniment desfăşurat sub genericul „Trăinicia poemului”

În cursul săptămânii trecute, vizita Excelenței Sale Fuad Karim Samih Kokaly în Maramureș a fost, timp de 2 zile, un punct culminant în viața culturală şi educațională a Maramureșului, dacă nu cumva și în planul mai extins al României.
Ministerul Român al Afacerilor Externe a apreciat importanţa vizitei şi a onorat evenimentele, prin prezenţa doamnei Adriana Năstase, director adjunct al Direcției Orientul Mijlociu și Africa şi doamnei Miruna Năstase, consilier al Ministrului Român al Afacerilor Externe.
O vizită diplomatică du­blată de-o manifestare culturală și livrescă, în care reverberează spiritul ambelor popoare implicate, cu valorile lor, nu poate fi decât un eveniment de excepție.

Asociaţia Nord pentru Cooperare şi Integrare (ANCI), parteneriate culturale internaţionale

Proiectul intitulat „România în lume, imagine, cultură, spiritualitate”, de­rulat sub patronajul Ministerului Român al Afacerilor Externe reprezintă garanția calității activi­tă­ților ANCI (în colaborare cu Proema) și eficiența lor în promovarea culturii române. Pe lângă editarea de elegante cărți de co­lec­ție, lansări de carte, con­fe­rin­țe și dezbateri, proiectul permite crearea și utilizarea unor oportunități pentru relații de tip diplomatic și cultural mai larg, precum și inițierea unor proiecte economice sau antreprenoriale prin care România să-și promoveze valorile peste hotare, inclusiv în afara spațiului european, în Orient și Africa. În acest sens, ANCI a încheiat recent două parteneriate cu instituții strategice din Orient şi Africa: cu Liga Statelor Arabe cu sediul la Cairo și cu Uniunea Statelor Arabo-Africane. Scopul acestor parteneriate: „diseminarea elementelor de cultură și civilizație românească în rândul tinerelor gene­ra­ții din zona arabo-africană, și a culturii orientale și arabo-africane în România” (cit. din Acord de Parteneriat).
Joi, 4 aprilie, Baia Mare

Întâlnire cu oficialitățile județului Maramureș

Excelența Sa domnul Ambasador, reprezentanţii MAE şi ANCI au fost primiţi de către prefectul județului, Dl. Vasile Moldovan, și de președintele Consiliului Județean Ma­ramureș, Dl. Gabriel Zetea. În acest context, oficiali­tă­țile și-au exprimat bucuria întâlnirii și au discutat posibilitățile unor perspective de cooperare între Ju­dețul Maramureș și anumite regiuni sau domenii de interes economic, antreprenorial și cultural din Statul Palestina. Atât oficialii MAE și cei ai ju­de­țului Maramureș, cât și Excelenţa Sa și-au exprimat acceptul și intențiile de-a contribui și mai mult la consolidarea unor relații economice, culturale și an­treprenoriale de interes reciproc între Statul Palestina și Județul Mara­mu­reș, în avantajul ambelor părți.

Vizita la Episcopia Ortodoxă a Maramureșului și Sătmarului

Preasfinţitul Iustin, Episcop al Maramureşului
şi Sătmarului, şi Excelenţa Sa, ambasadorul Statului Palestina

E. S. Fuad Karim Samih Kokaly, împreună cu Dl. Wael El Ghudban, consilierul său personal, însoţiţi de domnul Peterliceanu Alexandru, vicepreşedinte ANCI, au fost primiți de Preasfinția Sa Iustin, Episcop al Maramure­șu­lui și Sătmarului. Vizita s-a desfășurat sub forma unei întâlniri amiabile și amicale. Iar, cum E.S. Ambasadorul Fuad Ka­rim Samih Kokaly este creștin ortodox, dialogul spiritual s-a încropit îndată fără nicio dificultate, în aceeași tonalitate amiabilă și re­ve­rențioasă. Preasfinția Sa Episcopul Iustin a mul­țumit oaspetelui pentru sprijinul generos acordat Bisericii Ortodoxe Române de către Statul Palestina, în construirea Bisericii Ortodoxe Române din Ierihon.

Solemnitate cultural-di­plomatică româno-palestiniană

La ora 12, în sala de conferinţe „Bogdan Vodă”, a Consiliului Județean, în prezența unui public avizat, s-a desfășurat prezentarea a cinci cărți de poezie palestiniană și română editate de Proema-ANCI: Antologie lirică de Samih Al-Qasim, Antologie lirică de Mahmoud Darwish, Antologie lirică de Vasile Latiș, Starea de miracol de Ioan Filip și Trăinicia poemului, antologie lirică bilingvă, arabă și română. Traducerile din limba arabă în română şi din limba română în arabă (colecţia Biblioteca Arabă, care deţine 35 de titluri) sunt realizate de eminentul arabist, ambasador Dumitru Chican, un fin cunoscător şi iubitor al culturii şi civilizaţiei arabe. S-a remarcat atât din volumele de poeme prezentate, cât și din aserțiunile rostite că poezia aduce omenescul din orice zonă, țară sau continent la un numitor comun, iar sentimentele, elanurile și durerile reverberează la unison în fața acelorași probleme de viață. Poezia și literatura creează o cale ce înfră­țește popoarele, indiferent de granițe, secole sau politici. E.S. Domnul Ambasador, după ce a recitat în limba arabă poeme de Nichita Stănescu şi Vasile Latiş, a subliniat cât de im­portantă este poezia, ce importanți sunt poeții pentru sufletul poporului său, pentru dramele de care istoria nu l-a ocolit nici în trecut, nici mai recent şi a încheiat, referindu-se la traducerile poeţilor palestinieni, cu mărturisirea: „este cel mai frumos şi minunat dar făcut Palestinei”. În final, actrița Inna Macrinici de la Teatrul Municipal din Baia Mare a interpretat expresiv și emoționant poezie palestiniană din paginile celor două antologii lirice.
Vineri, 5 aprilie – Târgu Lăpuș

Diploma de Excelenţă oferită de Mitru Leşe,
primarul oraşului Târgu Lăpuş

Excelența Sa, reprezentanţii MAE şi ANCI au vizitat orașul Târgu Lăpuș, localitatea de re­zidență a doi dintre autorii volumelor lansate: Vasile Latiș și Ioan Filip.
La Primăria Târgu Lă­­puș, primarul Mitru Leșe cu întreaga instituție au asigurat o primire impresionantă: cu pâine și sare, după datină. După salutul de bun venit, primarul Mitru Leșe a prezentat obiectivele importante ale orașului, multe realizate în anii primariatului său, ceea ce l-a impresionat pe înaltul oaspete. În cuvântul său de mulțumire, E. S. Ambasadorul Fuad Ka­rim Samih Kokaly a apreciat calda primire și și-a exprimat speranța în po­si­bi­lități de cooperare în viitor cu Primăria orașului Târgu Lăpuș, în domenii diverse de interes comun.

Un regal de poezie și diplomație

De la ora 11, în sala arhiplină a Casei de Cultură Vasile Latiș, s-a desfă­șu­rat timp de aproape două ore, un regal de poezie și diplomație în care publicul a urmărit cu mare atenţie evenimentul. Atât Excelenţa Sa, cât şi doamna director adjunct MAE, Adriana Năstase, au remarcat că literatura și cultura reprezintă dimensiunea urbană și spiritualitatea unei comu­ni­tăți, iar relația cultură-diplo­ma­ție deschide calea ce duce la reușită în dialogul diplomatic. S-a vorbit despre semni­ficația onorantei vizite, despre cele 5 cărți de versuri, editate la Proema-ANCI, despre valoarea școlii din Târgu Lăpuș și eminenții ei profesori, despre cei doi autori, Ioan Filip și Vasile Latiș, care l-au avut cândva ca elev pe Domnul Alexandru Peterliceanu. În final, sala a urmărit cu emoție două poeme ale lui Vasile Latiș în limba arabă, în lectura expresivă a Excelenţei Sale și recitalul sensibil și captivant al actriței Inna Macrinici din lirica poeților palestinieni, Mahmoud Darwish și Samih Al-Qasim.
În concluzie, spun fără teama de-a exagera: Dacă dialogul diplomatic va utiliza cultura ca pe un cod al comunicării sincere cu partenerii, așa cum o propun acțiunile și parteneriatele ANCI- Proema, va fi posibilă pacea și armonia în lume, indiferent de politici, de granițe și mentalități care separă oamenii.

Prof. Dr. Terezia Filip

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.