CJ Maramureş reprezentat la Conferinţa “Zona montană a României: prezent şi perspective”

0
17

În perioada 9 – 18 aprilie 2019, Agenţia Naţională a Zonei Montane, cu sprijinul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene organizează Conferinţe regionale având ca temă “Zona montană a României: prezent şi perspective”, în judeţele în care se vor înfiinţa noile Centre Regionale de Dezvoltare Montană.
La Centrul Cultural din Sângeorz-Băi, Consiliul Judeţean Maramureş a fost reprezentat la această acţiune de Maria Bara, consilier în cadrul Serviciului Promovare Proiecte, Direcţia Dezvoltare şi Implementare Proiecte.
Scopul acestei conferinţe a fost acela de a aduce la cunoştinţa factorilor interesaţi (autorităţi publice, GAL-uri, asociaţii, cooperative, grupuri de producători, fermieri, ONG-uri etc.) noutăţile Legii Muntelui nr. 197/2018. S-a vorbit şi despre stadiul actual al Programului de investiţii în zona montană, a fost realizată prezentarea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane cu structurile sale teritoriale, noua delimitare a zonei montane, dar s-a pus accent şi pe organizarea la nivel de grupe de munţi, pe modul de dobândire a menţiunii de calitate facultativă „produs montan”, precum şi alte informaţii transmise din partea instituţiilor invitate.
În cadrul acestui eveniment au fost prezentate Legea muntelui, necesitatea reglementării acesteia şi elementele de noutate pentru dezvoltarea zonei montane, respectiv delimitarea zonei montane şi a masivelor muntoase, cadrul instituţional specific, infrastructura şi amenajarea teritoriului montan, conservarea biodiversităţii, protecţia apelor şi a solului, valorificarea patrimoniului montan, programul de încurajare a activităţilor în zona montană. A fost explicată, pe larg, noţiunea de „produs montan”, ca menţiune de calitate facultativă care va fi atribuită produselor destinate consumului uman, în următoarele situaţii: dacă materiile prime, dar şi furajele pentru animalele de fermă provin în principal din zone montane; în cazul produselor prelucrate, când prelucrarea are loc în zone montane. S-a specificat faptul că pot primi dreptul de utilizare „produs montan” următoarele produse: produsele de origine animală obţinute de la animale din zonele montane şi care sunt prelucrate în aceste zone; produsele apicole, dacă albinele au colectat nectarul şi polenul doar în zone montane; produsele de origine vegetală, doar dacă plantele sunt cultivate în zone montane. Informaţii suplimentare cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale a Zonei Montane se află pe http://azm.gov.ro/. (a.b.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.