Împreună cu copiii băimăreni am deslușit tainele încondeierii ouălor de Paște

0
191

O duminică de suflet, o duminică specială petrecută împreună cu copiii băimăreni și Doamnele liberale la Biserica „Sfântul Nicolae”, unde am deslușit tainele încondeierii în mod tradițional a ouălor de Paște.
Copiii frumoși și plini de talent au deprins arta decorării cu ceară și, cu multă migală, au încondeiat ouăle pe care le vor duce în Noaptea de Înviere la Biserică, la sfințit.
Arta de a încondeia ouă este o mărturie a datinilor, a credințelor și a obiceiurilor Pascale care, din păcate, se pierde. Întreaga suflare a satului participa odinioară la vopsitul și încondeiatul ouălor pentru Paște, două dintre tradi­țiile cele mai îndrăgite de copii și tineri.
Biserica „Sfântul Nicolae” din Baia Mare s-a transformat într-un atelier magic, unde copiii și tinerii au readus la viață o artă aproape uitată. În lumina tainică a lumânărilor din care am luat ceară pentru a decora ouăle, emoțiile s-au transpus în modele simple sau mai complicate, după priceperea fiecărui copil.

Bucurie și recunoș­tin­ță, sentimente de prețuire pentru cei care păstrează și transmit tradițiile și obiceiurile care sunt duse mai departe, cu mult drag și mândrie, de copii!
Dr. Viorica Cherecheș,
deputat liberal de Maramureș­

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.