Elevi din Cavnic, în practică la restaurante din capitala Portugaliei

0
374

În perioada 18 martie – 4 aprilie, a avut loc, în Portugalia, prima mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+ “Educaţie şi Formare Profesională pentru Turism de calitate în Maramureş şi UE!”, finanţat de Comisia Europeană prin intermediul programului Erasmus+, Acţiunea cheie 1 (coordonator, prof. Adina Costinar).
Proiectul şi-a propus să răspundă nevoilor de dezvoltare personală şi profesională a participanţilor şi, deopotrivă, nevoii instituţionale de a consolida calitatea, atractivitatea şi relevanţa pentru piaţa muncii a educaţiei şi formării profesionale oferite.
Primul grup care a plecat în străinătate a fost format din 14 elevi de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, specializarea Tehnician în gastronomie. Elevii şi-au desfăşurat stagiul de pregătire practică la restaurante din Lisabona, capitala Portugaliei: Café Imperio, Espaco Espelho D’Agua, Sabor Mineiro, Portugalia Almirante Reis, Portugalia Cais do Sodre. Activităţile la care au participat elevii au inclus: pregătirea preparatelor (inclusiv tradiţionale), realizarea mise-en-place-ului, preluarea comenzilor şi servirea clienţilor, debarasarea meselor. „Acest proiect a fost o idee minunantă. Stagiul de practică a fost cu adevărat eficient, deoarece am avut ocazia să învăţ multe lucruri, în special despre bucătăria portugheză. În timpul petrecut în Lisabona, am cunoscut oameni noi, am intrat în contact cu un alt stil de viaţă, am vizitat locuri uimitoare. Eu am fost stagiară într-un restaurant cu două săli numit „Portugalia”, am lucrat la bucătărie şi am învăţat să prepar feluri de mâncare şi deserturi tradiţionale Lisabonei. Pot să afirm că beneficiul meu major în urma participării la acest stagiu a fost dezvoltarea abilităţilor practice”, a mărturisit Alexandra Pop, elevă. Prin participarea la acest stagiu în Lisabona, elevii şi-au îmbunătăţit competenţele în domeniul alimentaţiei publice, rezultatele obţinute de ei fiind certificate de documentul de mobilitate Europass, şi-au dezvoltat abilităţile de comunicare în limbi străine, şi-au îmbunătăţit competenţele sociale, au conştientizat importanţa unei pregătiri profesionale de calitate şi şi-au lărgit orizonturile.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.