Primăvara românească la Bruxelles

0
112

„O poveste de iubire pentru oameni” poate fi considerată cea de-a 14 ediţie a festivalului românilor din Belgia, „Primăvara Românească la Bruxelles”, organizator Arthis, casa de cultură belgo-română. Un minunat prilej pentru românii veniţi să le prezinte belgienilor şi europenilor prezenţi în Piaţa Marché aux Poissons, din centrul oraşului, cultura, tradiţiile, muzica, dansurile şi bunătăţile româneşti.
Pe scena festivalului au fost prezenţi artişti din judeţele Braşov şi Maramureş, alături de grupul folcloric Zamfira şi de artişti celebri din mai multe regiuni ale României: George Rotaru, Cătălin Maximiuc, Liliana Oncioiu, Mariana Stănescu-Verman, Doina Timu Anton, Gheorghe Sorea şi Elena Lefescu Breazu. Au onorat cu prezenţa Paula Seling, Laura Bretan şi Olivier Kaye.
Meşterii populari şi-au prezentat creaţiile : ouă încondeiate, ceramică, costume tradiţionale, pictură pe sticlă şi pe lemn. Muzica şi dansul au pus în valoare diversitatea tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti. Şcoala Arthis şi profesoarele din cadrul proiectului LCCR au organizat diferite animaţii şi standuri de informare.
Standul Maramureşului a prezentat ceramică, ceramică glazurată, ţesături de lână, sculptură de lemn în sticlă şi clopuri – Maramureş: Daniel Leş, Cornel Sitar, Ica şi Vasile Chira, Maria Zapca; turism şi produse tradiţionale montane – Pensiunea Casă Dulce Casă din Firiza.
Organizator: Arthis – Casa de Cultură Belgo-Română, în colaborare cu Muzeul Ţăranului Român şi mulţi alţi colaboratori de suflet, cu sprijinul Primăriei Oraşului Bruxelles (Cabinetul Primarului, Departamentul pentru Tineret, Departamentul pentru Cultură şi Patrimoniu.
Evenimentul, care s-a bucurat de un real succes, a avut loc în cadrul proiectului «România în inima Europei». Redăm o parte din gândurile lui Doris Uglar, băimăreancă de-a noastră, preşedinta Asociaţiei Euro-Mara Events Bruxelles, care pune de mulţi ani umărul şi sufletul în promovarea Maramureşului şi României în Belgia: „Colaborarea şi implicarea mea în activităţile şi evenimentele de la Arthis, casa de cultură belgo-română-Bruxelles, au ani buni. Lucrurile bune care se întâmplă zi de zi la Arthis au devenit o normalitate, iar succesele nu au întârziat să apară. „Primăvara Românească de la Bruxelles”, cu certitudine a devenit cel mai mare şi mai frumos festival al comunităţii româneşti din Belgia. O muncă asiduă din partea unei echipe de voluntari, cu mic, cu mare, reuşeşte să dăruiască semenilor puţin din atmosfera natală. Alături de echipa de la Arthis şi toţi cei care au fost prezenţi în acest an la Bruxelles, felicitări aparte merită Carmen Drăghici Hopârtean şi Liviu Hopârtean, pentru toată creaţia care se cheamă: Arthis, casa de cultură belgo-română, dar şi primarul Bruxelles-ului, domnul Philippe Close, care a asistat la toate minunăţiile întâmplate. Mulţumim tuturor partenerilor şi colaboratorilor, dar şi românilor de pretutindeni, care au fost prezenţi la eveniment”.
Felicitări tuturor şi aşteptăm ediţia 2020.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.