Deputatul Todoran: Săptămâna Mare să ne apropie de Dumnezeu (P)

0
39

În săptămâna ce precede sacrificiul Mântuitorului pe Dealul Golgotei, creştinul are cel mai bun prilej de a se apropia de Dumnezeu, de a simţi importanţa jertfei de acum două mii de ani, când Iisus Hristos şi-a dat viaţa pe cruce, aducând omului speranţa izbăvirii. Cred cu tărie că niciun loc nu e mai potrivit pentru a ne pregăti sufletul, înaintea Sărbătorilor de Paşte, decât o mănăstire, unde timpul parcă încremeneşte, făcând uitat tumultul cotidian.
Onorând invitaţia părintelui stareţ Varlaam, de a trece pragul mănăstirii din Chiuzbaia, pe care o rânduieşte într-un mod exemplar, l-am vizitat zilele acestea, când creştinul are mare nevoie de sfaturi duhovniceşti. Ca de fiecare dată, părintele Varlaam a fost deschis, arătându-ne modul în care se cuvine să primim Paştele în sufletele noastre.
„Avem în faţă o săptămână plină de suferinţă a Mântuitorului Iisus Hristos, care se pregăteşte să urce pe Golgota. Noi, creştinii ortodocşi, ştim cu toţii că avem nevoie de o schimbare totală. Iar această schimbare e în primul rând a sufletului. Accentul trebuie pus pe suflet şi nu pe trup. De aceea postim mai mult ca şi oricând. În timpul anului, avem doar miercurea şi vinerea post. Dar în această săptămână a durerii şi suferinţei, este un post negru: abţinerea de la mâncare, băutură, abţinerea de la gânduri rele şi de la orice patimă care poate să îl schimbe negativ pe om. De aceea, creştinii ortodocşi merg la preot să se umilească, să se pregătească pentru această mare sărbătoare, prin mărturisirea faptelor şi gândurilor, a păcatelor pe care le-a făcut în cursul anului sau de la ultima spovedanie. Creştinii au această datorie de a se mărturisi lui Iisus Hristos, iar iertarea vine prin preot.
Câte vor fi legate pe pământ vor fi legate şi în ceruri, iar câte vor fi dezlegate pe pământ vor fi dezlegate şi în ceruri. Aşa trebuie să Îl căutăm noi pe Dumnezeu şi nu în alte locuri, de unde să ne umplem casele de mâncăruri, băuturi sau haine scumpe. Adevărata hrană este aceea dată de Mântuitorul Iisus Hristos, care ne cheamă la jertfă. Dacă El S-a jertfit pentru noi, avem şi noi această obligaţie duhovnicească. Măcar o săptămână să stăm în umilinţă, în meditaţie, rugăciune, în post şi lacrimi. Acesta este un mesaj pentru toţi creştinii, de la cel mai bătrân la cel mai tânăr. Cu mic, cu mare, toţi suntem chemaţi la mântuirea sufletului”, ne spune stareţul Mănăstirii Chiuzbaia.
Îi mulţumesc părintelui Varlaam pentru sfaturile sale şi îmi doresc să ne poarte pe toţi în rugăciunile sale. Să avem un post liniştit şi binecuvântat!

Deputat
Adrian TODORAN

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.