Încă doi cetăţeni de onoare ai Maramureşului

0
128

Consilierii maramureşeni au aprobat în şedinţa ordinară de ieri, 23 aprilie, acordarea titlului de cetăţean de onoare pentru două Înalte Feţe Bisericeşti. E vorba despre ÎPS Iosif Pop, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale şi PF Lucian Cardinal Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică. La eveniment au fost prezenţi şi arhim. Ioachim Tomoiagă din partea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, precum şi PS Vasile Bizău, episcopul greco-catolic al Maramureşului.

Date despre mitropolitul Iosif al Europei Occidentale şi Meridionale

ÎPS Iosif s-a născut în 19 februarie 1966 în Vişeu de Jos. După absolvirea şcolii primare şi gimnaziale din satul natal, a urmat Liceul “Gheorghe Şincai” din Baia Mare, pe care l-a absolvit în 1984. A intrat în acelaşi an la facultatea de ingineri, dar ulterior s-a retras şi s-a înscris la Institutul teologic de grad universitar Sibiu, devenit după 1990 Facultatea de Teologie Ortodoxă “Sfântul Andrei Şaguna” unde a obţinut titlul de licenţiat în Teologie în vara anului 1993.
“Mitropolia Ortodoxă Română pentru Europa Occidentală şi Meridională este una din cele mai active eparhii ortodoxe din diaspora, care se îngrijeşte atât de viaţa duhovnicească a românilor ortodocşi din acea parte a Europei, cât şi pentru o mai bună integrare a lor în cadrul societăţii europene occidentale secularizate”, se precizează în expunerea de motive la proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetăţean de onoare.
În acelaşi document se mai precizează că “meritele Înaltpreasfinţiei Sale au fost recunoscute şi de preşedintele României care în anul 2004 l-a decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, Categoria G-Cultele”.
Este cunoscută şi implicarea în rândul tinerilor a mitropolitului. Ierarhul a înfiinţat şi Centrul de ajutor dedicat vieţii Sfintei Filoteia, dedicat femeilor aflate în criză de sarcină.

Informaţii despre cardinalul Lucian Mureşan

PF Lucian cardinal Mureşan s-a născut la 23 mai în 1931, în comuna Ferneziu, astăzi cartier al municipiului Baia Mare, fiind al zecelea din cei 12 copii ai familiei Petru şi Maria. A urmat studiile primare în localitatea natală, apoi Liceul “Gheorghe Şincai” din Baia Mare. Se retrage din liceu în momentul în care îşi dă seama că visul său de a deveni preot era imposibil de realizat, din cauza condiţiilor vremurilor de atunci. Aşa că urmează o şcoală de prelucrare a lemnului pentru completarea claselor liceale. Apoi este detaşat la unitatea militară din Craiova, batalionul de aviaţie cu reacţie.
“În anul 1953, pe baza apartenenţei confesionale la Biserica Greco-Catolică, este considerat persoană indezirabilă şi este transferat de la aviaţie la detaşamentul de muncă din Bicaz, la construcţia primei hidrocentrale din ţară. În 1954, este lăsat la vatră, aşteptând în taină să se ivească o posibilitate de a urma teologia, lucrând în diverse locuri”, se menţionează în nota de prezentare cu privire la acordarea titlului de cetăţean de onoare al Maramureşului. Urmează studiile de teologie în clandestinitate, iar în 1990, devine al treilea episcop, în ordine cronologică al Maramureşului.
A fost ridicat la demnitatea de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în anul 2005, iar 10 ani mai târziu, primeşte Ordinul Naţional “Steaua României” în grad de ofiţer, înmânat de preşedintele României.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.