Testul sângerării oculte cu eliberarea pe loc a rezultatului

0
75

Cea mai bună prevenţie a cancerului de colon este… colonoscopia: se identifică polipii din colon şi se rezecă, tot pe cale endoscopică, fără operaţie. În unele ţări, toată populaţia cu vârsta peste 50 de ani este programată gratuit la colonoscopie. Este vârsta la care cancerul de colon începe să devină tot mai frecvent.
Dar cui îi place colonoscopia? Nimănui. În ţările în care colonoscopia se face gratuit peste 50 de ani, la 70% dintre pacienţi nu se găseşte nimic.
Dr. Mihaela Leşe, me­dic chirurg: “Cum ştim care sunt pacienţii care ar putea avea polipi colonici şi ar avea nevoie într-adevăr de colonoscopie? Cu testul sângerării oculte. Printr-o simplă analiză de scaun putem afla dacă avem nevoie sau nu de colonoscopie. Acest test nu este scump şi poate depista existenţa unei leziuni în colon, bineînţeles şi polipii adenomatoşi. Diagnosticarea şi rezecţia lor la timp poate salva viaţa pacienţilor.
Ca şi chirurg, operez mulţi pacienţi cu cancer de colon în stadii avansate şi de fiecare dată mă gândesc că un simplu test de sângerare ocultă ar fi salvat viaţa pacientului sau l-ar fi ferit de colostomă. În stadiile incipiente, cancerul de colon se poate opera laparoscopic, cu vindecarea rapidă a pacientului. În stadiul avansat, mai pot face doar o colostomă ca să salvez viaţa pacientului”.
Laboratorul din Centrul medical Fortis Baia-Mare face acest test cu eliberarea pe loc a rezultatului. Relaţii la telefon 0362-805506, între orele 12 şi 20, sau la sediul de pe Bd. Republicii 41.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.