Sănătatea românilor nu mai poate fi negociată şi nici folosită ca intrigă pentru a obţine voturi în campaniile electorale

0
136

Medicilor şi asistenţilor medicali pregătiţi în ani lungi şi grei de studiu pentru a se îngriji de sănătatea bolnavilor din spitale le sunt călcate în picioare demnitatea, profesionalismul şi dăruirea de către un ministru al Sănătăţii intrat în campanie electorală.
O persoană care „manevrează” cifrele pentru a ajunge la un total satisfăcător nu ştie ce înseamnă o gardă petrecută sub presiunea zecilor de bolnavi şi aparţinători care aşteaptă de la medic puteri divine, nu ştie ce înseamnă să pregăteşti kilometri de documente pentru a obţine acreditarea unui spital sau a fi umilit de către un funcţionar care îl trage la răspundere că nu a trecut numele asistentului medical pe coşul de deşeuri.
Neprofesioniştii nu au loc în Sănătate pentru că în acest domeniu rezultatele sunt cuantificate în vieţi omeneşti salvate, în speranţe redate sau în dezamăgiri cu impact răvăşitor.
Sistemul sanitar din România are nevoie urgentă de tratament pentru că este în agonie. Un sistem sănătos trebuie gestionat de către un profesionist care stăpâneşte domeniul foarte bine şi care nu caută în miez de noapte să surprindă şi să penalizeze greşelile celor care muncesc, ci să îndrepte eventualele carenţe pentru ca actul medical să fie unul de calitate în spitalele din România.
Un ministru care îşi depăşeşte atribuţiile impunând criterii de selecţie ale medicilor şi care face controale „noaptea ca hoţii” nu are ce să caute în Sănătate. Exerciţiile de imagine plătite pe banii ministerului aduc grave prejudicii profesioniştilor din Ministerul Sănătăţii. Bolnavii îşi pierd încrederea într-un sistem medical văduvit în fiecare zi de lipsa medicamentelor şi a aparaturii medicale de înaltă performanţă care, şi dacă există, este nefuncţională, neautorizată şi prăfuită.
Medicii profesionişti şi personalul medical sunt umiliţi de către un funcţionar numit politic să decidă vremelnic sănătatea a milioane de români.
Românii au nevoie de spitale noi, de spitale renovate, dar Politicile de sănătate din Programul de guvernare au rămas doar pe hârtie, cu termene amânate de la un an la altul sau de la un cincinal la altul.
Apariţiile mediatice în fiecare dimineaţă şi seară a unui ministru al Sănătăţii care vorbeşte nedocumentat şi fără a respecta o minimă conduită etică medicală pun în pericol sistemul medical românesc şi nu compensează numărul bolnavilor care mor cu zile aşteptând un vaccin sau o terapie specială.
Pentru aceştia răspunde cineva? Ne mândrim că suntem români, dar patriotismul afişat păleşte atunci când cei aflaţi la putere se confruntă cu o problemă de sănătate. Atunci tratamentele se fac în străinătate sau la spitale private la care nu au acces toţi românii.
Sănătatea a milioane de români nu mai poate fi negociată şi nici folosită ca intrigă pentru a obţine voturi în campaniile electorale.
Românii sunt cetăţeni europeni şi au dreptul la servicii medicale de înaltă performanţă.
Dr. Viorica Cherecheş,
Deputat liberal de Maramureş

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.