În Repedea, o fetiţă, în vârstă de 6 ani, a dispărut de acasă

0
56

O amplă operaţiune de căutare a început, în după amiaza zilei de vineri, 10 mai, în Repedea. Valentina Rusnac (foto), o fetiţă, în vârstă de 6 ani, a dispărut de acasă, în jurul orei 14. Ultima dată a fost văzută în timp ce se juca cu o altă fetiţă, în curtea unui vecin, care le-a indicat politiştilor că s-ar fi îndreptat spre râul Tomnatec. Poliţişti, sprijiniţi de jandarmi, pompieri, poliţişti de frontieră, voluntari, şi un câine de urmă, au participat, în aceste zile, la căutări.
Vineri, aproximativ 150 de persoane au încercat s-o găsească pe fetiţă, însă timpul a fost scurt până la înserare şi a plouat, astfel că nu s-au găsit indicii despre unde s-ar afla fetiţa. Sâmbătă, numărul persoanelor care au participat la căutări a crescut, forţelor de ordine alăturându-li-se alţi voluntari din Repedea şi localităţile învecinate.
Se vehiculează trei ipoteze. Prima, că Valentina s-ar fi dus către pârâul Tomnatec, aşa cum a indicat sora sa, cu care se juca în curte. În acest caz, căutările, pe lângă că s-ar termina cu un rezultat tragic, sunt îngreunate de debitul mare al cursului de apă. A doua variantă este că ar fi urcat pe vale, aşa cum a luat urma câinele poliţist, la început. Însă, patrupedul a renunţat, poate şi din cauza ploilor care au căzut. A treia, despre care se vorbeşte prin sat, deşi foarte puţin probabilă, este că ar fi fost răpită. Cert este că, până la trimiterea acestor rânduri către tipografie, fetiţa nu a fost găsită.

În Copalnic Mănăştur şi Cerneşti
Împreună pentru o comunitate mai sigură

Poliţiştii de prevenire maramureşeni s-au întâlnit cu angajaţii primăriilor din Copalnic-Mănăştur şi Cerneşti, precum şi cu elevii din aceste localităţi, demersul înscriindu-se în Campania de prevenire a infracţionalităţii în mediul rural „Împreună pentru o comunitate mai sigură”.
Iniţiată de Poliţia Română în parteneriat cu OMV Petrom SA, campania îşi propune să reducă riscul de victimizare în mediul rural prin organizarea unor acţiuni cu grupuri ţintă, adulţi şi copii, şi transmiterea unor mesaje cu caracter preventiv.
Poliţiştii au abordat cu adulţii teme precum siguranţa locuinţei, siguranţa personală, prevenirea infracţiunilor cu violenţă şi în special a violenţei în familie. Au fost expuse cazuri înregistrate în mediul rural, fiind relevate anumite condiţii favorizante victimizării: consumul de alcool, încrederea în persoane necunoscute de genul comercianţilor voiajori, mila faţă de cerşetori etc.
De asemenea, s-a discutat despre importanţa stabilirii unor relaţii de bună vecinătate, care nu de puţine ori au dus la prevenirea producerii unor infracţiuni sau la reclamarea şi soluţionarea infracţiunilor comise, prin sprijinul oferit poliţiei de vecini. Nu în ultimul rând, aşa cum îndeamnă şi sloganul Campaniei, s-a concluzionat că, pentru ca o comunitate să trăiască în siguranţă, membrii acesteia trebuie să fie sensibili şi la problemele cu care se confruntă unii consăteni, la cazurile sociale care mai există în anumite sate şi din rândul cărora provin, nu de puţine ori, infractorii.
Poliţiştii au trecut şi pe la şcolile gimnaziale din cele două localităţi unde au discutat cu elevii claselor a VII-a şi a VIII-a despre modalităţi de prevenire şi gestionare a situaţiilor de risc, despre tentaţiile vârstei, despre pericolele internetului şi despre răspunderea penală a minorilor.
Activităţile preventive au fost derulate de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii, împreună cu Biroul Relaţii Publice şi şefii de post ai Posturilor de Poliţie Comunale Copalnic-Mănăştur şi Cerneşti.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.