Atacă și nu te apăra!

1
89

Tactica partidelor în campania electorală pentru alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 este simplistă, iar alegătorul are de ales între partide și candidați care nu-și prezintă opiniile politice, ci își critică adversarii, ceea ce face ca selectarea preferaților să fie dificilă. Mulți români sînt derutați și pierd din vedere interesele personale, așa că vor vota doar ca să fie integrați. Partidele trebuie să revină la un comportament electoral normal!
Dar și mesajele violente și extremiste slujesc democrației, așa că partidele vor profita la maximum de lupta fără gardă, pentru menținerea alegătorilor proprii și atragerea de noi simpatizanți. Efortul de-a merge la vot este descurajat de campania belicoasă, partidele încearcă sistematic să-și discrediteze contracandidații, metodă eficientă, deși neetică. Am prefera să apară doar mesaje pentru folosul personal al cetățenilor, întărite de principiul că ceea ce este folositor este și moral.
Vor vota și cei fără așteptări personale, care susțin un partid din solidaritate și fidelitate față de o identitate colectivă. Ei nu așteaptă avantaje personale, ci de grup. În conștiința lor, sînt mai importante alte criterii decît cel utilitarist, cum ar fi facerea dreptății cu orice preț – promovat de partidele cu ideologie și interese justițiare. În al treilea rînd, se află alegătorii influențați de campania electorală negativă, ceea ce favorizează accederea la putere a partidelor nou intrate în politică.
Așa s-a întîmplat în Occident, partidele mari pierd teren în favoarea unora cu idei aderente, precum promisiunea că vor limita imigrația – deși vestul are nevoie de forță de muncă tînără, pentru funcționarea performantelor industrii mecanizate și integrate. Comportamentul alegătorilor nemul­țumiți s-a agregat și a devenit fenomen european. Adesea, interesul individual nu se integrează cu cel colectiv și apar formule și idei extremiste, cel puțin în prima fază.
Bătălia electorală internă se duce pe două idei, a salvatorului (un singur om poate salva țara) și a sacrificiului, că binele comun are la bază un sacrificiu. Sînt false amîndouă, depășite în lumea pluripolară. Situația este asemănătoare cu cea din 25 decembrie 1989, cînd am dorit moartea unui om. Ne-am înșelat, comunismul n-ar fi revenit, însă noi am rămas cu păcatul și o mie de oameni au fost uciși în acele zile de teroare și manipulare mediatică.
Alegătorii de azi au șansa să depășească negativitatea campaniei electorale a partidelor și să aleagă conștienți de propriul interes, de motivele personale sau de grup, de argumentele economice, sociale, culturale, pentru a decide atitudinea și comportamentul la urne. Să nu uitați de umanismul care ne animă cultura!
În Europa de vest, de prin anii 1980, mișcarea social-politică permite individului să aibă un alt raport cu societatea, bazat pe demnitatea umană. Persoana s-a detașat de colectivitate, accentul cade pe drepturile și libertățile individuale, iar individualismul a dus la creșterea atenției pentru om, fenomen ușor de observat (în Germania, un tînăr român șofer de camion este angajat imediat cu 2.600 euro/lună, pentru 40 de ore de muncă pe săptămână; chiria costă 500 de euro; iar soția sa are un salariu de 1.500 de euro).
Între interesele personale și colective trebuie să existe o continuitate și un echilibru, fără excese, fără dispreț, fără supraoameni… Alegătorii au deci de ales între candidați pozitiviști și candidați negativiști, acesta fiind unul dintre criteriile democratice valabile mereu.

1 COMENTARIU

 1. Drag popor, nu mai sta prostit!
  Orcum am face-o si oricum am intoarce-o, adevarul este ca alianta de guvernare PSD-ALDE nu face nimic esential pentru dezvoltarea tarii. Doar bate pasul pe loc, pierde vremea tarii si-i amageste pe taranii ei cu minciuni, cu povesti si… manele privind cresteri de salarii si pensii. S-au pierdut an dupa an ocazii extraordinar de favorabile pentru tara. Datele pentru trim I prezentate de INS in Structura comertului international al Romaniei sunt stupefiante, inebunitoare, pur si simplu nu-ti vine sa crezi! La fel au fost si cele pe anul 2018.
  Cu greu tara a reusit sa iasa din criza economica din perioada 2009 – 2011 in care a virit-o timpitul ala stupid de Tariceanu, acel gogoasa – vorba unui galatean – labartata, expirata, mucegaita, care pierde vremea romanilor perindindu-se prin cele mai inalte functii in stat, acel care n-a gasit altceva mai bun de facut din postura lui de liberal decit sa sustina mentinerea la putere a grupului infractional organizat al infractorului Dragnea.
  Dupa ce s-au restabilit cu mari eforturi echilibrele macroeconomice, dupa ce tara si-a cistigat o larga deschidere internationala, a venit nenorocitul asta de Dragnea si ne-a adus iar pe marginea prapastiei – tara are deficite enorme, deficit bugetar, deficit comercial, deficit de cont curent, ultimele doua la valori nemaintilnite in istoria tarii, inflatie in crestere, curs valutar de nestapinit, imprumuturi uriase la cele mai mari dobinzi din Europa – in timp ce tara vecina, Ungaria, nu mai stie ce sa faca cu excedentele si le indreapta spre fericirea natiei ungare interne si externe – punindu-ne intr-o situatie delicata si cu toti partenerii nostri externi. Practic dintr-o pozitie cu mari deschideri pentru dezvoltare am devenit iar de risul lumii.
  Ce ocazie, ce ocazii irosite! Si pentru ce? Pentru ca acest nenorocit, Dragnea, si gasca lui sa scape de puscarie si sa-si subordoneze pentru utilizare personala toate institutiile statului.
  Si poporul sta holbat si gura-casca la tot delirul acestui nemernic, de parca delirul lui l-ar face fericit.
  De ce Dragnea nu-i la puscarie? De ce Vilcov nu-i la puscarie? De ce altii multi ca ei nu sunt la puscarie? Cumva din cauza ca magistratii tarii nu sunt bine retribuiti? Ba sigur ca magistratii tarii sunt bine retribuiti. Este de neinteles de ce magistratii tarii au ales sa transforme o retribuire care ar trebui sa fie meritata in niste salarii nesimtite.
  Drag popor, nu mai sta prostit in fata nenorocitului Dragnea, du-te la vot, pune mina pe stampila, voteaza si la alegeri si la referendum, ca altfel nenorocitul te va duce la sapa de lemn, pentru ca… poate si vrea. Sa vad si eu o prezenta la urne de minim 70%, sa fiu si eu mindru ca sunt roman! :))

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.