Next Generation în acțiune

0
428

La Baia Mare, trei zile pline de matematică

La Centrul Universitar Nord au fost trei zile pline de activități care au avut în centru matematica și aplicațiile ei: Conferința internațională de comunicări științifice pentru studenți, bilanțul de cercetare științifică al celor trei doctoranzi din Thailanda, care au efectuat un stagiu de pregătire la Baia Mare, sub supervizarea pro. univ. dr. Vasile Berinde, premierea elevilor de clasa a XII-a care au participat la Concursul MATE-INFO Baia Mare (ediția a 6-a), organizat de catre Departamentul de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe, cu secțiunile matematică și informatică, premierea lucrărilor prezentate de studenți la cele 3 secțiuni ale XGEN.
Așa cum remarca profesorul Berinde, colaborarea dintre CUBN Baia Mare și uni­ver­sități prestigioase din Thailanda, începută în 2012, continuă cu bune rezultate. În perioada februarie-mai 2019, alți 3 doctoranzi de la 3 universități din Thailanda: Pachara Jailoka – Chiang Mai University; Nuttapol Pakkaranang – King Mongkut’s University of Technology Thonburi; Porntip Promsinchai – Naresuan University au efectuat un stagiu de cercetare la Departamentul de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe, lucrând sub îndrumarea domniei sale la finalizarea tezelor de doctorat.
Primul dintre ei a beneficiat de bursa statului thailandez, iar ultimii doi au fost finanțați prin programul ERASMUS+. Pentru a face bilanțul activității de cercetare pe care au desfășurat-o în acest stagiu, conducătorii lor de doctorat din Thailanda (main supervisors) au venit la Baia Mare. Așa i-am cunoscut pe prof. Suthep Suantai, Chiang Mai University, prof. Poom Kumam, King Mongkut’s University of Technology Thonburi (cu care m-am mai întâlnit în februarie) și pe prof. Narin Petrot, Naresuan University. Lor li s-a alăturat și prof. Somyot Plubtieng, de la Naresuan University, decanul Facultății de Științe de la această universitate.
Cu această ocazie, a fost organizat cel de-al 6-lea Minisimpozion de Analiză Neliniară (6th Workshop on Nonlinear Analysis), în cadrul conferinței pentru studenti XGEN (neXt GENeration), ediția a doua, dedicată exclusiv studenților. I-am văzut la lucru și pe organizatorii conferinței XGEN – lect. dr. Cosmin Sabo și conf. dr. Andrei Horvat, de la Departamentul de Matematică și Informatică, ajutați de Liga studenților.
Cei 4 profesori thailandezi au susținut conferințe deosebit de interesante. Nu s-au lăsat mai prejos nici cei trei doctoranzi thailandezi și trei români: Margareta Balazs, Paula Homorodan, Cristina Țicală, care au făcut prezentări legate de rezultatele recente ale cercetărilor pentru finalizarea tezelor de doctorat. La lucrările Minisimpozionului a participat un nu­măr foarte mare de studenți și cadre didactice.
În partea finală a conferinței XGEN, prof. Poom Kumam a făcut o prezentare foarte interesantă (60 min) despre organizarea învățământului și a cercetarii științifice în Thailanda, iar lect. dr. Ramona Demarcsek, responsabila cu relațiile inter­na­ționale la CUNBM, a făcut o prezentare a rețelei ERAMUS+ și a avantajelor acesteia în dezvoltarea colaborării academice dintre universitatea băimăreană și universități din lume.
Așa cum o face de fiecare dată când la Baia Mare ajung personalități din lumea matematicii, profesorul Vasile Berinde, președintele Societății de Științe Matematice din România, Filiala Maramureș, preșe­din­tele Comisiei de matematică din cadrul Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare, recunoscut în toată lu­mea pentru câtă matematică și științele ei știe, ne-a invitat să-i vedem la lucru pe studenți, doctoranzi și profesori.
Am făcut-o cu plăcere, pentru că de câte ori am avut ocazia să stau de vorbă cu profesorul Berinde, i-am văzut satisfacția pentru știința științelor, cum i se spune matematicii, dar și tris­te­țea când îl auzea pe profesorul Kumam spunând că învă­ță­mân­tului din Thailanda i se alocă fonduri extraordinare. Adică 12 procente din PIB, ca să exemplificăm. Comparați cu procentul alocat învățământului la noi și veți vedea diferența. Profesorul Kumam lucrează cu echipe mari de cercetare, beneficiind de fonduri uriașe, ceea ce explică rezultatele științifice cu totul iesite din comun. De remarcat că oaspetele thailandez a publicat câteva articole științifice și în cele două reviste editate la Baia Mare: Carpathian Journal of Mathematics (care este revista indexată în Web of Science, adică ISI) și Creative Mathematics and Informatics.
La întâlnirea precedentă cu profesorul Kumam, l-am întrebat care este secretul succesului. Și am aflat că strategia dumnealui de lucru în cercetarea de vârf constă în a-și fixa obiective privind temele cele mai actuale, a face planuri concrete pentru a le urmări, a trimite doctoranzii la stagii de cercetare și la schimburi științifice peste tot în lume unde există grupuri de cercetare în acel domeniu.
Îmbucurător faptul că Baia Mare face parte dintr-un grup select de astfel de centre de cercetare, care cuprinde univer­sități din SUA, Japonia, Coreea de Sud, China, Spania, Polonia, Pakistan, Arabia Saudită etc.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.