Ziua Internaţională a Asistentului Medical sărbătorită în Baia Mare

0
186

Pe 12 mai a fost Ziua Internaţională a Asistentului Medical. În Baia Mare, aceasta a fost sărbătorită vineri, 17 mai 2019, la Casa de Cultură, printr-o conferinţă, prezentări de lucrări, decernări de titluri.
As. Viorica Totorean, preşedinte al OAMGMAMR- Filiala Maramureş a deschis lucrările Conferinţei, printr-un moment de aducere aminte a as. Lucreţia Titircă.
Sloganul de anul acesta este „Sănătate pentru toţi. Vocea Asistentului Medical, Vocea celor care conduc”.
În Maramureş sunt înregistraţi 5.000 de asistenţi medicali, dintre care 3.600 cu aviz de practică. Problema principală cu care se confruntă asistenţii medicali din sistemul românesc de sănătate este supraîncărcarea activităţii. Viorica Totorean a declarat în acest sens: „Noi, ca organizaţie profesională, avem două atribute mari: ridicarea standardului profesional şi controlul asupra exercitării profesiei. Asistentul medical a preluat totul (inclusiv birocraţia – n.r.) şi nu mai ajunge să vorbească cu bolnavul. Există un plan de îngrijire, doar că timpul necesar aplicării acestuia nu mai există. Ceea ce vrem noi este ca Ministerul Sănătăţii să găsească o modalitate prin care să se impună respect pentru fişa postului, ca în străinătate”.
Au fost acordate trei Diplome „Lucreaţia Titircă” pentru Asistentul Anului: Maria Câmpan, Daniela Sorina Pop Rus de la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş” Baia Mare şi Mariana Şteţcu de la Spitalul Borşa. Alte cinci Diplome de merit au fost acordate asistentelor: Andrada Barcsy (care a colaborat şi la Ghidul de redactare a Planului de Îngrijire), Berta Achim, Aurelia Cîrligean, Mariana Mădăras, Vasile Miskolczi.
La final, Ziua Asistentului Medical a fost sărbătorită la Restaurantul „Mara”.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.