26 de localităţi afectate de ape

0
34

Fenomenele meteorologice periculoase şi precipitaţiile torenţiale au contribuit la formarea de torenţi pe versanţi, respectiv la creşterea nivelurilor şi debitelor văilor şi pâraielor. Au fost depăşite pragurile de precipitaţii la mai multe staţii hidrometrice – Moisei, Cavnic, Baia Sprie, acumularea Strâmtori Firiza , respectiv mai multe râuri au atins cota de atenţie – Vişeu, Firiza, Cavnic, Iza, Lăpuş.
Văile şi pâraiele de pe raza a 11 unităţi administrativ-teritoriale, respectiv 26 de localităţi (Baia Sprie, Cerneşti, Baia Mare, Şişeşti, Ulmeni, Strâmtura, Bogdan Vodă, Rozavlea, Dragomireşti, Bârsana şi Poienile de Sub Munte etc.) s-au revărsat şi au afectat curţi şi anexe, infrastructura rutieră, terenuri arabile, dar şi apărări de maluri.
„Pompierii militari din Vişeu de Sus şi Bogdan Vodă au intervenit cu autospecialele din dotare şi cu motopompe pentru evacuarea apelor din subsoluri şi curţi din 6 gospodării inundate, în localităţile Strâmtura, Vişeu de Sus şi Vişeu de Jos. De asemenea, comitetele locale pentru situaţii de urgenţă au acţionat pentru deblocarea căilor de acces inundate, curăţarea drumurilor de aluviunile transportate de şuvoaiele de apă. Angajaţii de la drumuri judeţene au decolmatat şanţurile şi rigolele de pe mai multe tronsoane. Echipaje de poliţie au asigurat fluidizarea traficului rutier în zonele inundate şi au sprijinit intervenţia echipelor pentru eliminarea efectelor negative produse de inundaţii” – a precizat preşedintele CJSU, prefectul Vasile Moldovan.
Scurgerile de pe versanţii şi apele revărsate ale văilor şi pâraielor au inun­dat 3 subsoluri, 26 de anexe gospodăreşti, 112,5 hectare de teren arabil, 5 hectare de păşuni şi fâneţe. Şuvoaiele de apă au transportat aluviuni, material lemnos, pietriş, care au colmatat 5 fântâni şi au afectat 0,3 km de drum judeţean, 10,7 km de drumuri comunale, 55,7 km de străzi şi uliţe, 6,52 km de drumuri agricole, 2 km de drumuri forestiere. Apele învolburate au colmatat şi distrus un podeţ, o punte pietonală, respectiv au afectat 5 poduri şi 15 podeţe. Creşterea debitelor şi nivelurilor cursurilor de apă a produs eroziuni de mal pe o lungime de 20 km, respectiv a afectat 0,5 km de apărare de mal.
Situaţia centralizată a pagubelor produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase a fost transmisă la nivel central, iar evaluarea obiectivelor afectate de inundaţii va fi verificată de echipe mixte, stabilite prin ordin al prefectului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.