112 • Coduri portocaliu şi roşu: vijeliile şi grindina au făcut dezastru în Maramureş

0
164

Marţi, cu câteva minute înainte de ora 16, Instituţia Prefectului anunţa COD PORTOCALIU, valabil de la ora 16 la 16:30, pentru localităţile Şomcuta Mare, Ulmeni, Mireşu Mare, Satulung, Recea, Dumbrăviţa, Fărcaşa, Remetea Chioarului, Groşi, Ardusat, Săcălăşeni, Băiţa de Sub Codru, Băseşti, Coltău, Asuaju de Sus, Gârdani, Oarţa de Jos, Bicaz, Sălsig, Arinş, unde se prognoza, căderi de grindină de dimensiuni medii, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25…35 l/mp.
A urmat un alt COD PORTOCALIU, cu valabilitate până la ora 17:15, pentru localităţile Baia Mare, Baia Sprie, Tăuţii-Măgherăuş, Recea, de asemenea cu căderi de grindină de dimensiuni medii şi posibil mari, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cu­mula 25…35 l/mp.
Şi din nou COD PORTOCALIU, cu valabilitate până la ora 18, pentru localităţile Baia Mare, Sighetu Marmaţiei, Baia Sprie, Tăuţii Măgherăuş, Bârsana, Rona de Sus, Bistra, Bocicoiu Mare, Ocna Şugatag, Budeşti, Giuleşti, Călineşti, Săpânţa, Remeţi, Vadu Izei, Deseşti, Câmpulung la Tisa, Sarasău, Rona de Jos, Onceşti, cu aceleaşi fenomene: grindină de dimensiuni medii şi mari, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse ce vor cumula 25…35 l/mp.
Pentru codurile portocalii de vreme nefavorabilă la nivelul judeţului a fost emis „mesaj de avertizare prin sistemul RO-ALERT”, mesaj care, a sosit cu multă întîrziere, după producerea fenomenelor meteorologice.
Grindina a afectat sute de autovehicule, cu parbrize şi lunete spate distruse, faruri, stopuri, dar mai ales caroseriile care arătau ca după… „bombardament”.
Pe DN1C, în zona „Două Veveriţe”, un copac s-a rupt şi s-a prăbuşit pe o platformă cu trei maşini. Se circula pe un singur sens. La faţa locului s-au deplasat angajaţi de la secţia de drumuri naţionale şi CLSU Satulung.
Grindina şi rafalele de vânt puternic au afectat 5 linii de alimentare cu energie electrică, fiind afectaţi peste 3.300 de consumatori, care nu mai erau alimentaţi cu energie electrică. Zone afectate: parţial municipiul Baia Mare, inclusiv consumatori din zona Ferneziu, Blidari, Izvoare, localităţile Lăpuşel, Bozânta Mare şi Berinţa.
Mai mulţi copaci prăbuşiţi în Baia Mare, pe strada Victor Babeş, respectiv zona Mall Vivo.

Nu au fost victime sau persoane rănite.

Meteorologii precizează că vântul a prezentat intensificări cu viteze de până la 104 km/h în municipiul Baia Mare.
La ora 19:41, Instituţia Prefectului avertiza un nou Cod portocaliu, cu valabilitate până la ora 20:10, pentru Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Moisei, Bârsana, Rona de Sus, Bocicoiu Mare, Ocna Şugatag, Săcel, Budeşti, Giuleşti, Călineşti, Vadu Izei, Deseşti, Sarasău, Rona de Jos, Onceşti, cu căderi de grindină de dimensiuni medii şi posibil mari, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice, averse torenţiale ce vor cumula 25…35 l/mp.
În zona de munte, au fost semnalate averse ce au cumulat 30…35 l/mp, grindină de dimensiuni medii, vijelie puternică, frecvente descărcări electrice.
La ora 22:20, erau nealimentaţi cu energie electrică 942 de consumatori, majoritatea în zona Baia Mare, Firiza şi Blidari. Echipele de intervenţie erau, în continuare, în teren.
Miercuri dimineaţa, la ora 7, mai erau probleme la o linie de medie tensiune, ruptă de copaci prabuşiţi în zona de pădure între Lunci şi Firiza. Nu beneficiau de alimentare cu energie electrică 790 de consumatori. Angajaţii societăţii Electrica au dus un generator cu care a alimentat zona afectată. Echipele de intervenţie erau în teren pentru remedierea defecţiunilor şi alimentarea liniei de medie tensiune.
În municipiul Baia Mare: 10 acoperişuri blocuri de locuinte afectate, 8 acoperişuri de case afectate. Aproximativ 100 de copaci prăbuşiţi de rafalele de vânt. Cca. 200 de vehicule avariate de grindină.
În Hideaga: o casă avariată, 3 acoperişuri de gospodării afectate şi cca. 100 de arbori căzuţi.

Inundaţii în Vişeu

În urma fenomenelor meteo de marţi, 28 mai, prin intermediul 112 au fost semnalate inundaţii în Vişeu de Sus.
Pompierii din localitate au intervenit, cu două autospeciale şi o motopompă, pentru evacuarea apei din 30 de gospodării. De asemenea, în urma precipitaţiilor abundente au fost colmatate şi 10 podeţe. Pentru înlăturarea efectelor negative, alături de pompieri, a intervenit şi serviciul voluntar împreună cu 15 voluntari.
Ieri, pompierii au intervenit în gospodăriile unde mai exista apă în subsoluri sau curţi.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.