Rachete antigrindină pentru Maramureş

0
150

Fenomenul meteorologic din după-amiaza zilei de 28 mai a creat îngrijorare în rândul băimărenilor. Numeroşi oameni s-au trezit cu maşinile “ciuruite” de grindina căzută în câteva minute în Baia Mare. Băimărenii au asistat neputincioşi la fenomenul creat. Autorităţile se gândesc serios la soluţiile pe care le-ar putea adopta pe viitor pentru ca astfel de situaţii să poată fi prevenite. În şedinţa Colegiului Prefectural de ieri, 29 mai, s-a pus chiar problema identificării unui spaţiu în nordul ţării unde să fie amplasate puncte pentru rachete antigrindină.
Directorul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare Maramureş, Vlad Paşca, a cerut prefectului judeţului, Vasile Moldovan să facă demersuri la nivel central pentru a cere un studiu “climatic” pentru ca ulterior să poată fi instalate în zonă puncte pentru rachete antigrindină. “Clima e în schimbare. Se impune un studiu, astfel încât să se identifice în nordul ţării un punct unde să fie amplasate rachete antigrindină. Fenomenul de marţi e un semnal. Milioane de euro se duc pentru reparaţii după pagubele create. Nu ştiu dacă nu ar fi mai eficient să prevenim astfel de fenomene”, a punctat Vlad Paşca.
De cealaltă parte, directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş, Virgil Ţânţaş, a precizat că există prevăzute fonduri pentru implementarea sistemului antigrindină. De aceste aspecte se ocupă Autoritatea Naţională Antigrindină care trebuie să stabilească locaţiile pentru rachetele împotriva grindinei.
În România sunt deja operaţionale 60 de centre de unde pot fi lansate astfel de rachete. Totuşi, experţii spun că lansarea unor astfel de rachete poate preveni pericolul, însă doar pe suprafeţe mici. Racheta antigrindină este destinată pentru introducerea în nori a unor substanţe active speciale în scopul producerii artificiale de nuclee active. Astfel, prin arderea unei compoziţii pirotehnice speciale ce conţine compuşi iodaţi se generează aerosoli care sunt ejectaţi prin orificiile prevăzute în carcasa componentei utile. Aceşti aerosoli acţionează în interiorul norilor generatori de grindină, prevenind formarea acesteia.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.