20 de localităţi în zona de supraveghere din cauza pestei porcine

0
96

– boala, confirmată la mistreţul găsit mort în Hovrila

Comitetul Local pentru Combaterea Bolilor Maramureș s-a reunit în ședință extraordinară după identificarea unui porc mistreț mort pe fondul de vânătoare nr. 42, Valea Chioarului. După recoltarea și analiza probelor recoltate, Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală din București a confirmat prezența virusului pestei porcine africane la mistrețul găsit decedat pe fondul de vânătoare săptămâna trecută.
Prefectul Vasile Moldovan a spus: „În ședință s-a aprobat planul de măsuri pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreț atât în zonele afectate, cât și în zonele neafectate din mediul silvatic. S-a procedat la stabilirea zonei infectate pe o suprafață de 8 km, ce include cinci fonduri de vânătoare, respectiv loca­li­tățile Hovrila, Buteasa, Codru Butesii, Întrerîuri, Berchezoaia, Remecioara, Berchez, Ciolt, Șomcuta Mare, Vălenii Șomcutei, Buciumi, Stejera, Curtu­iu­șu Mare, Durușa, Valea Chioa­rului, Mesteacăn, Boiu Mare, Prislop, Aspra și Preluca Nouă. Zona tampon are o suprafață de 5 km și include 11 fonduri de vânătoare din județul nostru, precum și un fond de vânătoare din județul Sălaj, dar și localitățile Remetea Chioarului, Fin­teușu Mare, Copalnic, Iadăra, Posta, Curtuiușu Mic şi Fericea. În fondurile de vânătoare din zona afectată se dispun măsuri de recoltare integrală a mis­treților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”.

Nu există cazuri de pestă la porcul domestic în Maramureş

Directorul adjunct al DSVSA Maramureș, Vasile Pop, a precizat că nu sunt înregistrate cazuri de pestă la porcul domestic în ju­deț, dar că boala este virală și extrem de contagioasă. Cetățenii nu realizează gravitatea problemei, chiar dacă pesta porcină este prezentă în mediul silvatic. Reprezen­tan­ții DSVSA Maramureș s-au deplasat în teritoriu pentru a avea discuții referitoare la măsurile de prevenire a răspândirii virusului pestei porcine africane cu administratorii fondurilor de vânătoare și cetățenii din zona infectată și zona tampon. Măsurile care se impun a fi aplicate prevăd: inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, interzicerea circulației animalelor domestice (ovine, caprine, bovine, porcine, cabaline, etc) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor, se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Ma­ra­mureș. Reprezentanții de­semnați în plan, împreună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dezinfecție. Ex­ploatațiile de porcine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Maramureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restricționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Nu în ultimul rând, mistreții vânați vor fi de­pozitați integral în spații frigorifice de către gestionarii fondurilor de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator. S-a solicitat informarea secretarilor uni­tăților administrativ-teritoriale cu privire la inter­dicția organizării de aglomerări de animale pe raza localităților. Cetățenii care identifică porci mis­treți morți în pădure, pe fondurile de vânătoare, sunt rugați să anunțe autoritățile ad­mi­nistrației publice locale și autoritățile sanitar-veterinare, respectiv să întreprindă măsuri de pre­ven­ție. Se recomandă popu­lației să evite intrarea în contact cu animalul decedat, în scopul de a preveni apariția de focare în gospodăriile populației, fapt care ar afecta din punct de vedere economic și social unitățile administrativ-teritoriale.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.