Controlul Cancerului: prevenţia primară şi screeningul

0
43

• Povara bolii pune în mare dificultate atât pacienţii, cât şi familiile acestora

Ministerul Sănătății a organizat, marţi, 4 iunie 2019, Simpozionul privind Controlul Cancerului: prevenția primară și screeningul, raportarea și monitorizarea, elemente cheie al Planului Național de Control al Cancerului.
Evenimentul s-a desfă­șurat la Biblioteca Națio­nală, în contextul Preșe­din­ției României la Consiliul Uniunii Europene și a fost prezidat de către ministrul român al Sănă­tății, Sorina Pintea. La dezbateri au participat experți în domeniul combaterii și controlului cancerului din statele membre ale UE.
În cadrul evenimentului au fost prezentate și dezbătute teme de interes, precum politicile și ac­țiu­nile europene de combatere și control al cancerului; progresul în combaterea și controlul cancerului la nivel european; prezentarea participării României în acțiunile europene; pre­zentarea politicilor și programelor naționale în domeniul prevenției și controlul cancerului; reflecții privind crearea unei alianțe europene de prevenție a cancerului.
Ultimele patru decenii au adus un progres semnificativ în înțelegerea, diagnosticul, tratamentul și prevenirea cancerului. Po­vara bolii neoplazice pune în mare dificultate paci­en­ții, familiile acestora, pro­fesioniștii din domeniul sănătății și societatea în ansamblul ei.
În prezent, ambele domenii, atât prevenirea și controlul cancerului, cât și cel al îngrijirii pacien­ților diagnosticați cu cancer necesită atenție în egală măsură. Aceasta conduce la necesitatea de a prioritiza nevoile de finanţare, investiție și elaborare rapidă a politicilor de sănătate.
“Marcăm încheierea Săptămânii Europene de Luptă împotriva Cancerului cu acest eveniment organizat în cooperare cu Comisia Europeană, sub egida Președinției române la Consiliul Uniunii Europene. Ministerul Să­nă­tății acordă o atenție specială combaterii și controlului cancerului, care reprezintă a doua cauză de morbiditate și deces în România. Planul Național de Combatere și Control al Cancerului a fost lansat în 2016 în România, fără a fi implementată vreo măsură din lipsa unui buget special alocat. Este convingerea mea că numai împreună – autorități, specialiști, societate civilă – vom pu­tea să facem progrese în acest domeniu” , a declarat ministrul Sănătății Sorina Pintea în debutul întâlnirii.
Oficialul român a mai subliniat faptul că, lucrând în colaborare strânsă la nivelul Uniunii Europene, se pot mobiliza potențialul și oportu­ni­tă­țile încă neutilizate pentru dezvoltarea unor abordări inovatoare în accelerarea implementării tuturor pro­greselor înregistrate până acum în lupta împotriva cancerului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.