Eminescu şi Papa

0
124

Şi a fost vizita Papei Francisc în România! O vizită apostolică, cu multă încărcătură creştină, care ne-a propus trei zile de meditaţie asupra vremii actuale, cu aprecieri generoase la adresa poporului român. Mesajul ecumenic l-am înţeles, deoarece Papa a vorbit în fraze scurte, precise, convingătoare. Mai rămâne să desluşim alte înţelesuri, ale Pelerinului de la Vatican, care ni se vor revela după stingerea emoţiilor. Discursurile au fost împănate cu înţelepciuni extrase din spiritul locului, dar şi cu aluzii transparente la starea de fapt a societăţii româneşti. Papa le cere liderilor români să lase deoparte interesele personale şi să caute binele general. Sună frumos! Instituţiile statului au funcţionat fără sincope în timpul celor trei zile cât a durat vizita, cum fără greş a fost şi ataşamentul publicului român.
Papa nu a căzut în plasa provocărilor etnice, care au roit în jurul prezenţei Suveranului Pontif pe pământ românesc. În schimb, după comentariile agenţiilor de presă, România a focalizat atenţia lumii, devenind un pol regional de putere dacă adăugăm şi summitul de la Sibiu. Au fost şi voci radicale, care s-au împotrivit acestei vizite. Nici Papa nu-i poate împăca pe toţi. Nu cred că vizita Papei va tulbura ordinea creştină de la noi. Ci, din contră, mesajul bunătăţii, înţelegerii, al bucuriei de a merge împreună ne poate cuprinde. Papa s-a arătat fascinat de frumuseţile văzute în România, iar pe Patriarhul Daniel l-a simţit ca un frate, un erudit care cunoaşte mistica părinţilor din deşert, mistica spirituală.
Prin beatificarea celor şapte episcopi, ne-a plasat în lumina Europei. Eu am fost bucuros că Papa Francisc a evocat geniul lui Eminescu. Trebuie să ne amintim că în 1999, Papa Ioan Paul al II-lea, înainte de a veni în România, a recitat în limba română, în Piaţa Sfântul Petru din Roma, „Rugăciune” către Maica Domnului a lui Mihai Eminescu. “Noi ce din mila Sfântului/Umbră facem pământului/Rugămu-ne-ndurărilor/ Luceafărului mărilor”, versuri eminesciene care au fost rostite de una dintre cele mai luminoase figuri ale secolului XX, la o fereastră a Vaticanului. După douăzeci de ani, Papa Francisc vine în România, la Iaşi, oraşul care l-a ocrotit o vreme pe Eminescu, şi-l evocă pe marele poet în contextul vizitei: „Tinerii înfloresc când se simt iubiţi, pentru că iubirea prinde rădăcini şi ne cheamă să ne înfigem aceste rădăcini în viaţa celorlalţi. Aşa cum ne spun aceste frumoase cuvinte ale poetului nostru naţional, care dorea dulcii sale Românii «fiii tăi trăiască numai în frăţie, ca a nopţii stele, ca a zilei zori». Eminescu a fost un mare poet, dar a dat dovadă de o mare maturitate, şi pentru aceasta a dorit ca fraţii săi să se simtă cu adevărat fraţi în România. Noi aparţinem unii altora, iar fericirea noastră personală se realizează făcându-i fericiţi pe ceilalţi. Toate celelalte sunt poveşti”, a spus Papa Francisc în faţa Palatului Culturii din Iaşi.
A fost şi un omagiu adus Luceafărului poeziei româneşti, în preajma zilei de 15 iunie, când se împlinesc 130 de ani de la moartea lui. Tot acolo a cuprins în discurs un episod din spiritul locului, cu profunde învăţăminte creştine: „Într-o zi, călugărul Galaction de la Mănăstirea Sihăstria, mergând cu oile la munte, s-a întâlnit cu un eremit sfânt, pe care-l cunoştea şi îl întreabă: Spune-mi părinte, când va fi sfârşitul lumii? Şi venerabilul eremit, suspinând din inima sa, spuse: Părinte Galaction, ştii când va fi sfârşitul lumii? Când nu va mai fi cărare de la vecin la vecin. Adică atunci când nu va fi dragoste şi înţelegere creştină între fraţi, între rude, între creştini şi între popoare. Atunci când nu se vor iubi oamenii cu adevărat, atunci va fi sfârşitul lumii. Căci fără iubire şi fără Dumnezeu, omul nu poate trăi pe pământ”, a spus Suveranul Pontif. M-a impresionat proverbiala sa modestie, apropierea de cei mulţi, unii loviţi de soartă şi de istorie.
Închei cu un potrivit vers eminescian: „un bătrîn atât de simplu, după vorbă, după port”. Da, am fost fericit că Papa Francisc l-a evocat pe Eminescu în măreţia gândirii lui! De la bordul avionului, ne-a transmis un sfat: rugaţi-vă pentru Europa! Îndemnul mă pune pe gânduri.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.