An prost pentru apicultori până acum

1
90

Vremea ploioasă din ultimele două luni a dat peste cap planurile apicultorilor. Astfel, din cauza ploii, albinele nu au putut strânge miere, aşa că fagurii sunt aproape goi. Dacă anul trecut, pe vremea aceasta, apicultorii scoteau zeci de kilograme de miere, acum ei trebuie să hrănească albinele.
Nici apicultorii care au mers în pastoral, prin alte judeţe, cu albinele nu au fost mai norocoşi. Alexandru Băbuţ, apicultor din Suciu de Jos, a explicat: „Anul acesta a fost foarte prost pentru apicultură, pot spune chiar că din cale afară de prost! Ploile au încurcat toate socotelile. Eu am fost în pastoral la rapiţă şi la salcâm şi am cules miere nesemnificativ. Eu am un pavilion cu 88 de familii, cu care merg în fiecare an prin teritoriu. De loc mă trag din Suciu de Jos. Acum urmează să mergem la floarea-soarelui, însă vom vedea ce noroc avem şi acolo. Dacă vremea se va mai schimba, e promiţătoare recolta de miere din floare. E foarte mult şi cimbrişorul pe câmp. Noi am vrea ca florile să aibă nectar cât de mult, dar nimic nu e si­gur. Floarea-soarelui spunea cineva că-i «pâinea apicultorului» şi pe bună dreptate pentru că ea dă miere multă”. „Anul acesta a fost unul rău până acum pentru apicultură. Ploile au început de Paşte şi de atunci aproape că nu a fost zi în care să nu plouă. Albinele nu au avut ce să culeagă din flori, aşa că a trebuit să le dau eu mâncare, iar fagurii sunt aproape goi. Anul trecut, pe vremea asta, deja scosesem câteva zeci bune de kilograme de miere polifloră şi de salcâm”, a precizat şi apicultorul Vasile din zona Chioar.

Pesticidele, o problemă tot mai mare pentru albine

Pe lângă vremea ploioasă care a dat mari bătăi de cap apicultorilor, se mai adaugă şi problema pesticidelor pentru cei care merg în pastoral cu albinele. Aceştia înregistrează mortalitate masivă în rândul familiilor de albine: „Când am mers cu albinele am avut foarte multe probleme din cauza pesticidelor folosite în agricultură. În zona Careiului, spre exemplu, sunt câţiva mari fermieri care tratează culturile. Pun ei tăbliţe că s-au făcut tratamente, dar albina nu citeşte tabla… Eu am nişte prelate la pavilion şi mă durea sufletul când vedeam ce am pe ele, ce se întâmplă. Atâta noroc am avut că e perioada când familiile se regenerează destul de repede, dar jumătate din albine acolo rămân. Cred că moare câte un kilogram de albine de la fiecare stup în perioada cât stai. Albinele mor într-un ritm mult mai alert decât se nasc altele. Un alt efect advers al pesticidelor este şi acela că dezorientează albina şi, în consecinţă, se populează foarte mult stupii pe capete, iar pe mijloc ei rămân mai goi. Am păţit, cu câţiva ani în urmă, când am pus mai mulţi stupi în linie dreaptă, iar stupii de la extremităţi au avut miere multă, iar pe mijloc erau aproape goi. Ele intrau pe capete dacă nu mai aveau orientare”, a completat apicultorul Alexandru Băbuţ.

1 COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.