Atenţionări privind Pesta Porcină Africană şi combaterea ei

0
25

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) atrage atenţia asupra Pestei Porcine, precum şi asupra pericolului pe care aceasta îl reprezintă pentru porci. Astfel, Pesta Porcină Africană este cea mai periculoasă boală la porc.
Virusul rezistă 6 – 10 zile în fecalele de porc, 10 săptămâni în cadavre, între 3 – 6 luni în carnea sărată şi afumată, între 6 şi 12 luni în corpul căpuşelor din genul Ornithodoros, 18 luni în sânge la temperatura de 4ºC, 6 ani în sângele congelat şi peste doi ani în carnea congelată! De asemenea, virusul este inactivat de la 80ºC. Acesta este şi motivul pentru care toţi cei care cresc porci în gospodărie trebuie să respecte câteva măsuri obligatorii, pentru a bloca răspândirea virusului. Printre acestea se numără: exploataţia să fie împrejmuită; interzicerea vizitelor în ferme fără o dezinfecţie corespunzătoare; este interzis personalului angajat în aceste ferme să deţină porci în gospodăria proprie sau să intre în contact cu alţi porci; la intrarea în exploataţie să se respecte regulile sanitar-veterinare; toate mijloacele de transport să fie riguros dezinfectate; amenajarea obligatorie a filtrului rutier şi a filtrelor sanitare în fermă pentru personal. Virusul nu afectează sănătatea omului, dar este letal 100% pentru porc şi nu există vaccin pentru combaterea lui. Ultimul caz de pestă s-a înregistrat în Maramureş în urmă cu doar o săptămână, la un mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din Valea Chioarului.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.