Ce urmează după beatificarea celor șapte episcopi martiri?

0
65

După un lung proces de beatificare, care a durat aproximativ 20 de ani, în data de 2 iunie, Papa Francisc i-a beatificat la Blaj pe cei șapte episcopi greco-catolici, uciși din ură față de credință în temnițele comuniste sau prin domicilii forțate. Printre cei șapte fericiți martiri români se numără și Preasfințitul Alexandru Rusu, primul episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Maramureș, mort în închisoarea din Gherla în data de 9 mai 1963, după 15 ani de pelegrinări prin diferite închisori comuniste.

• toți credincioșii Eparhiei de Maramureș îl pot avea pe Fericitul Alexandru ca mijlocitor

Declararea de către Biserică a unui fericit sau sfânt este, în primul rând, o bucurie pentru întreaga comunitate creștină deoarece sfinții sunt cei care pururi văd Fața lui Dumnezeu și se bucură de comuniunea sfinților. „Bucuria este cu atât mai deplină pentru Eparhia de Maramureș cu cât, de acum înainte, Prea­sfințitul Alexandru se numără în rândul fericiților declarați de Biserică și este mijlocitorul nostru către Dumnezeu. Toți credincioșii Eparhiei de Maramureș îl pot avea pe Fericitul Alexandru ca mijlocitor, încredințați fiind că rugăciunile adresate lui sunt o mijlocire la Tronul lui Dumnezeu pentru toți oamenii”, punctează Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş. În instrucția Sanctorum Mater, beatificarea este definită ca un act prin care Suveranul Pontif acordă unui creştin catolic decedat care, urmându-l pe Hristos, și-a sacrificat viața ca martir, titlul de “Fericit” şi permite să i se aducă un cult public de către un grup limitat de credincioşi (o ţară, o eparhie, un institut de viaţă consacrată).

• urmează procesul de canonizare

Urmează un alt proces, cel de canonizare, în urma căruia, persoana este declarată în mod solem sfântă și este trecută în lista oficială a tuturor sfinților. “În urma procesului de canonizare, papa declară în formă definitivă şi solemn că un creştin catolic se află acum în slava cerească, mijloceşte pentru noi la Domnul şi este propus spre a fi venerat în mod public de întreaga Biserică și nu doar de o eparhie sau o țară. În ce privește procesul de canonizare al episcopilor noștri martiri, acesta va fi unul personal pentru fiecare și nu va mai fi unul colectiv, ca cel de beatificare. Pentru ca acesta să înceapă, este nevoie ca o persoană să mărturisească un miracol făcut de unul dintre episcopii martiri. În momentul în care un credincios observă o schimbare miraculoasă, o vindecare sau alt fapt miraculos care s-a petrecut prin mijlocirea unuia dintre cei șapte fericiți, poate să anunțe cu încredere episcopia, deoarece se consideră a fi semnul că persoana căreia s-a rugat se află în Paradis şi că poate şi vrea să-i ajute pe cei de pe pământ”, anunţă Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

• minunea va fi analizată printr-o anchetă diecezană amănunţită

Potrivit procedurii, minunea mărturisită se analizează cu mare prudenţă, făcându-se o anchetă diecezană amănunţită, al cărei rezultat se trimite Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. “Această anchetă – o nouă Positio – asupra minunii trebuie făcută de o comisie de 5 medici; dacă aceştia declară că nu cunosc nici o explicaţie raţională şi ştiinţifică asupra evenimentului, aceasta poate fi considerată ca o posibilă minune. După aceasta, o comisie de 7 teologi examinează presupusa minune, urmând a avea verdictul definitiv în faţa comisiei episcopilor şi cardinalilor a Congregaţiei pentru Cauzele Sfinţilor. Dacă vine recunoscută minunea, după acelaşi procedeu folosit la beatificare, fericitul este declarat “sfânt” într-o liturghie publică solemnă de canonizare şi cultul său este extins în întreaga Biserică; se stabileşte, de asemenea, şi o dată în calendarul liturgic general în care se va face memoria acestui nou sfânt”, mai explică Biroul de Presă al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureş.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.