Tot mai mulţi pacienţi în stare gravă, din cauza ciupercilor

0
36

Numărul persoanelor care au nevoie de asistenţă medicală de urgenţă din partea specialiştilor Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” din Baia Mare, după ce au consumat ciuperci, este în continuă creştere. Ultimul caz de intoxicaţie cu ciuperci a fost tratat în noaptea de luni spre marţi.
“Pacientul a ajuns în stare gravă, cu agitaţie psihomotorie intensă. A fost stabilizat în UPU şi internat pe secţia ATI interne. În prezent, starea acestuia s-a ameliorat”, a precizat dr. Dan Roman, medic şef UPU-SMURD Baia Mare.
În primele 11 zile ale lunii iunie, la Unitatea de Primire Urgenţe au ajuns 4 pacienţi după ce s-au intoxicat cu ciuperci.
Specialiştii recomandă populaţiei să trateze cu maximă seriozitate acest subiect, având în vedere consecinţele foarte grave care pot fi provocate de consumul ciupercilor şi atenţionează că trebuie să se prezinte la urgenţă, imediat ce identifică primele simptome.
“Vă reamintim că simp­tomele intoxicaţiei cu ciuperci se clasifică în funcţie de perioada de incubaţie a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. În cazul celor cu perioadă scurtă de incubaţie, simptomele apar foarte repede (15 minute-3 ore) de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin dureri abdominale, tegumente umede, pupilă micşorată, halucinaţii, tulburări nervoase, hipotensiune arterială, abundenţa salivaţiei etc. Mai gravă este situaţia în cazul intoxicaţiei cu ciuperci cu incubaţie lungă. Semnele apar după 12 ore de la consum şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, icter, tulburări neurologice, afecţiuni hepatice şi renale, hemoragii. În aceste situaţii, este posibil ca, fără un tratament corespunzător, după 2 zile de la ingestie să se instaleze coma şi, ulterior, decesul persoanei în cauză”- informează dr. Dan Roman, medical coordinator al Unităţii de Primire Urgenţe din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Baia Mare. (g.m.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.