Addio, maestro ZEFFIRELLI!

0
64

• Corespondenţă din Roma, de la Julia-Sandra VÎRSTA•

Sâmbătă, 15 iunie 2019, a plecat un mare artist italian: regizor, actor, scenarist, ultimul maestru care a făcut din frumuseţe limbajul său. În cei 70 de ani de carieră, a primit şapte premii David di Donatello, la British Academy Film Award; Tony Award; National Board Primetime Emmy şi două nominalizări la Oscar cu „Romeo e Giulietta” în 1968 şi „La Traviata” în 1983, definită de critica vremii: „spectacol grandios”.
Operele lui Franco Zeffirelli vor rămâne veşnic în imaginarul colectiv pentru că filme precum: Jane Eyre (1996); Un ceai cu Mussolini (1999); Hamlet (1990); Tânărul Toscanini (1988); Otello; Campionul; Amore senza; Isus din Nazareth; Callas forever – au fost văzute de zeci de milioane de persoane şi au marcat generaţii, în epoci diverse.
În villa sa din Roma-Appia Antica, maestrul de origine florentină Franco Zeffirelli a murit la 96 de ani, înconjurat de cei dragi: cei doi fii adoptivi, Luciano şi Pippo, şi cei doi câini de care nu se despărţea niciodată.
Zicea maestrul: „Am iubit mereu câinii pentru că ei ştiu să dea ceea ce deja oamenii nu mai sunt în stare să ofere: fidelitate, iubirea totală şi completă şi respect. Un câine iubeşte pe cine te iubeşte, dar nu ezită să te apere de cine îţi vrea răul. Şi nu e puţin. Aş vrea să mă sting cu ei alături de mine”.
Luciano a spus: „Cum să fie descris Franco Zeffirelli unuia care nu l-a cunoscut? O persoană căruia îi datorăm totul! O minune!” Care a fost ultimul său cuvânt înainte să moară? „Vreau să dorm.”
Casa maestrului a fost mereu deschisă şi primitoare pentru starurile internaţionale, puternicii lumii, jurnalişti, tuturor le-a arătat sumedenia de amintiri aparţinând unei cariere infinite. Surprind nenumăratele fotografii de scenă sau cele cu actori şi cântăreţi faimoşi, care au devenit apoi prieteni ai maestrului Zeffirelli. De la Anna Magnani la Sofia Loren, de la Sting la Michael Jackson, de la Clinton la Thatcher şi Bush…
Dispariţia lui Franco Zeffirelli lasă un gol imens în lumea spectacolului şi a culturii italiene şi internaţionale. Cu talentul său extraordinar şi profunda sa sensibilitate estetică, a dat viaţă în lunga sa carieră de artist unor mari capodopere de operă şi cinema.
Maestrul Franco Zeffirelli se va odihni în capela de familie de la cimitirul Porte Sante din Florenţa, iar ieri, 17 iunie 2019, a fost salutat pentru ultima dată în Salone dei Cinquecento în Palazzo Vecchio.
Drum lin înspre stelle, Franco Zeffirelli!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.