Persoanele cu handicap, puse pe drumuri!

0
89

Miercuri, 19 iunie 2019, în cadrul şedinţei Comisiei de dialog social, prefectul judeţului Maramureş a semnalat că există dificultăţi în obţinerea biletelor de călătorie acordate persoanelor cu handicap şi însoţitorilor acestora, în condiţiile în care tichetele sunt eliberate doar în Baia Mare. Prefectul Vasile Moldovan, reprezentantul Guvernului în teritoriu, a accentuat că trebuie găsită o soluţie pentru ca bolnavii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până în municipiul reşedinţă de judeţ pentru a obţine biletele, ci să le poată primi mai aproape de casă.
“Eliberarea biletelor de călătorie gratuite se face de către DGASPC în baza cererii persoanei cu handicap, completată de reprezentantul legal sau persoană împuternicită prin act notarial. Deci toate persoaele cu handicap din Maramureş trebuie să se deplaseze în Baia Mare! Am avut o discuţie cu doamna director şi am rugat-o să găsească o soluţie pentru ca aceste bilete să poată fi eliberate şi în Sighet sau în Poienile de Sub Munte”, a spus prefectul Vasile Moldovan. Sindicaliştii Cartel Alfa Maramureş îi dau dreptate oficialului şi precizează că această deplasare înseamnă o cheltuială în plus, multe dintre biletele de călătorie rămânând neridicate.
Florin Hossu, liderul Cartel Alfa Maramureş, a propus ca o persoană din primărie să fie împuternicită prin act notarial să ridice biletele, în baza unui tabel, să apoi să le distribuie beneficiarilor. Discuţii în acest sens se vor purta şi la Ministerul Muncii.
Dreptul persoanelor cu dizabilităţi la transport interurban gratuit este reglementat prin art. 24 din Legea nr. 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Persoana cu handicap grav şi însoţitorul acesteia beneficiază de câte 12 bilete gratuite dus-întors/an, iar persoana cu handicap accentuat primeşte 6 bilete gratuite dus-întors/an. Biletele se acordă pe perioada valabilităţii certificatului de încadrare în grad de handicap şi se pot ridica pe toată durata anului în curs, de la sediul DGASPC Maramureş, Baia Mare, str. Victor Babeş nr. 54, după următorul program: luni şi joi între orele 9 şi 14, marţi între orele 10 şi 14 şi miercuri între orele 10 şi 15,30. În anul 2018, pentru 9.294 de persoane cu handicap grav şi accentuat din Maramureş, au fost eliberate 50.832 de bilete gratuite de transport.

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.