Raport cu nereguli la Şcoala Populară de Arte “Liviu Borlan”

0
149

Lipsa unui orar general, state de personal diferite din punctul de vedere al salariilor încasate şi modele neconforme de contracte de studii prezentate cursanţilor. Sunt câteva dintre neregulile ce figurează în raportul întocmit de Corpul de Control din cadrul Consiliului Judeţean Maramureş care a efectuat verificări la fosta Şcoală Populară de Arte “Liviu Borlan” din Baia Mare. Documentul s-a regăsit în mapele consilierilor maramureşeni prezenţi la şedinţa ordinară de ieri, 26 iunie. Este interesant însă că toate abaterile au fost scoase abia acum la iveală, deşi Şcoala de arte era de zeci de ani în subordinea Consiliului Judeţean. Problemele au fost evidenţiate pentru a pune capăt comentariilor de orice fel pe marginea comasării instituţiei de artă cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Maramureş.
Fostul manager al instituţiei a aprobat în luna ianuarie 2019 două state de personal diferite din punct de vedere al cuantumului salariilor brute încasate de către profesorii titulari (diferenţe între 72 lei şi 1959 lei/profesor), se precizează în raport. În acelaşi document mai scrie că nu au fost respectate prevederile legislative privind întocmirea unui orar general al Şcolii Populare de Artă “Liviu Borlan”, aprobat de Consiliul de Administraţie, necesar derulării activităţilor didactice aferente anului şcolar 2018-2019 sau anilor şcolari precedenţi, profesorii fiind cei care în fiecare an şcolar şi-au stabilit propriile orare de predare, în funcţie de disponibilitatea elevilor, fără ca acestea să fie aprobate de Consiliul de Administraţie al şcolii sau de managerul instituţiei.
Au mai existat 10 profesori titulari care au efectuat un număr de ore de predare mai mic decât numărul orelor în plată, iar în antetul diplomelor de absolvire este menţionat fără temei legal că au fost eliberate de Ministerul Culturii şi Cultelor, deşi instituţia se numeşte Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Printre observaţii mai figurează salarizarea necorespunzătoare a unor foşti angajaţi, înregistrarea necorespunzătoare a unor salariaţi în REVISAL, modele de contracte de studii neconforme.
În total, sunt 23 de puncte care au fost înscrise în raportul Corpului de Control. În acelaşi document au fost trasate 18 măsuri pentru remedierea deficienţelor la noua instituţie rezultată în urma comasării. Pe de altă parte, şeful administraţiei maramureşene, Gabriel Zetea, a anunţat în debutul şedinţei CJ că instanţa de judecată a respins acţiunea de suspendare a hotărârilor Consiliului Judeţean. În acest context, rămâne valabilă decizia referitoare la comasarea instituţiei. (c.t.)

NICIUN COMENTARIU

LĂSAŢI UN MESAJ

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.